înapoi

API și Moldova.org au desemnat câștigătorii concursului național de materiale jurnalistice de soluții

20 Aprilie 2022

Câștigătoarele concursului de materiale jurnalistice de soluții. Dreapta: Irina Soltan, stânga: Iuliana Volcova


În perioada 17 februarie-5 aprilie 2022, Asociația Presei Independente (API) și redacția portalului Moldova.org, cu sprijinul FOJO Media Institute (Suedia), au desfășurat un concurs național de materiale jurnalistice de soluții. După evaluarea dosarelor, au fost desemnați autorii celor mai bune materiale care reflectă diverse subiecte din perspectiva soluțiilor.

Ca urmare a jurizării dosarelor depuse în concurs, au fost selectate două câștigătoare: locul întâi a fost ocupat de jurnalista Irina Soltan de la portalul Agora.md, iar pe locul doi s-a clasat Iuliana Volcova de la postul de televiziune Bas TV din Basarabeasca.

 

Irina Soltan a fost apreciată pentru articolele: „Brățara electronică: Într-un an de când agresorii familiali sunt obligați să o poarte, rata recidivelor de violențe s-a redus la 19%” și „Proiectele mici – un pas mare pentru sate sau cum Grupurile de Acțiune Locală devin soluții pentru dezvoltarea rurală”.

 

Iuliana Volcova a fost premiată pentru materialele: „Как неправительственная организация изменила Басарабяску и менталитет басарабчан к лучшему?” și „Молодежная редакция BAStv: положительный опыт в неформальном образовании и профориентации”.

 

Câștigătoarele concursului vor beneficia de o instruire tematică internațională, care se va desfășura în una din țările membre UE, la care vor participa jurnaliști din Ucraina, Belarus, Federația Rusă, Armenia.

 

La concurs au putut participa jurnaliști/jurnaliste care sunt angajați/angajate sau colaborează cu instituții mass-media naționale, locale și regionale din Republica Moldova și au putut depune dosare în două categorii ale concursului: Presa scrisă și presa online și Audiovizual. Criteriile principale de evaluare a materialelor au fost: abordarea subiectului și corespunderea tematicii anunțate, respectarea principiilor jurnalismului bazat pe soluții, complexitatea subiectului, documentarea și colectarea datelor, prezentarea subiectului.

 

La programul în domeniul jurnalismului de soluții, lansat în ianuarie 2022 de API în parteneriat cu portalul Moldova.org, au participat 15 jurnaliști de la instituțiile mass-media naționale și regionale. Ei au beneficiat de o instruire privind documentarea și realizarea materialelor de soluții și de o sesiune de follow-up cu participarea jurnalistei de la VICE România - Ruxanda Patrașcu, autoarea mai multor articole de soluții.

 

Concursul a fost organizat de Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu portalul Moldova.org, cu sprijinul FOJO Media Institute din Suedia și cu suportul financiar al Institutului Suedez (SI) și al Agenției suedeze pentru dezvoltare internațională (Sida).