înapoi

API și DW Akademie lansează un program de asistență în domeniul securității pentru media și jurnaliști

13 Iunie 2024


Asociația Presei Independente (API) și DW Akademie (Germania) anunță lansarea Programului de suport și instruire pentru mass-media în domeniile securității fizice, psihologice și digitale. La program se pot înscrie jurnaliști și redacții (posturi TV și radio, ziare și portaluri de știri) care produc și publică conținut jurnalistic de interes public și cu respectarea principiilor deontologice.

 

La program se pot înregistra jurnaliști/jurnaliste care sunt angajați/angajate sau colaborează cu instituții mass-media naționale, locale și regionale din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, precum și redacții ale instituțiilor media din țară.  

 

Programul include o serie de instruiri interactive, cu prezență fizică, urmate de asistență in-house din partea experților și estimarea necesităților de securitate ale redacțiilor, dar și consultanță la procurarea echipamentului special de protecție. Redacțiile care vor participa la toate activitățile programului și îl vor finaliza cu succes vor primi gratuit câte un set de echipamente pentru securitatea digitală din partea organizatorilor.

 

Programul se va desfășura în câteva etape:

  • o instruire de patru zile cu prezență fizică desfășurată în afara Chișinăului (16-19 iulie 2024), care va fi ținută de experții H.E.A.T. Academy (în limba engleză cu traducere simultană în limba română). Participanții își vor aprofunda cunoștințele privind securitatea fizică și psihologică, în special, cum să se descurce în cazul escaladării demonstrațiilor și în alte scenarii periculoase, să recunoască și să reacționeze la amenințarea reprezentată de dispozitivele explozive improvizate (IED) și de minele terestre, ceea ce le sporește siguranța în zonele de conflict, dar și cum să acorde primul ajutor în situații realiste, astfel încât să poată ajuta în situații de urgență medicală. Jurnaliștii vor învăța să facă față factorilor care afectează starea emoțională, stresului și amenințărilor din partea protagoniștilor investigațiilor jurnalistice, inclusiv cele transmise pe rețelele sociale etc. Managerii media vor înțelege mai bine cum să elaboreze regulamente și protocoale interne de protejare a jurnaliștilor și acțiunile pe care trebuie să le întreprindă redacția pentru a face față diferitor provocări. Întreaga instruire este interactivă, cu aplicații practice, iar una din zilele trainingului va fi dedicată integral exercițiilor de simulare a diferitor situații de criză pentru a învăța tehnici simple de orientare, chiar și în locuri necunoscute și de comportament la punctele de control pentru a rămâne în siguranță și a respecta regulile. Activitatea se va desfășura pe un teren specializat, cu recuzita necesară.

  • asistență in-house pentru redacții: traineri locali vor vizita redacțiile de mai multe ori pentru a ajuta la identificarea necesităților și evaluarea problemelor de securitate fizică, psihologică și digitală, le vor oferi recomandări și soluții pentru depășirea acestora. Redacțiile care vor primi echipamente din partea API (softuri, alte programe licențiate pentru calculatoare etc.) li se va acorda asistență la instalarea acestora.

 

ATENȚIE: Înregistrare! // TERMEN EXTINS

 

Jurnaliștii și instituțiile media interesate să participe la programul de suport și instruire sunt rugate să transmită până la 5 iulie 2024, ora 18.00, dosarul de înregistrare care va conține:

  • CV-ul actualizat al instituției media;

  • o scurtă scrisoare de motivare.

 

În baza acestor documente, API și DW Akademie vor selecta participanții programului (jurnaliști și redacții), iar managerii instituțiilor vor desemna câte doi reprezentanți (redactori, reporteri, cameramani, dar și manageri), care vor fi implicați în activitățile descrise mai sus. Atenție: redacțiile solicitante trebuie să asigure participarea la toate etapele programului.

 

Dosarul de înregistrare va fi transmis la adresa electronică doina.furculita@api.md cu mențiunea „Program securitate”. Persoană responsabilă: Doina Furculiță, coordonatoare programe.

 

Activitățile sunt desfășurate în cadrul proiectului „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate”, implementat în comun de DW Akademie și Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).