înapoi

API lansează un program de asistență pentru mass-media în domeniul securității

01 Noiembrie 2022

Foto: API


Asociația Presei Independente (API) și DW Akademie (Germania) anunță lansarea Programului de suport și instruire pentru instituțiile mass-media în domeniile securității fizice, psihologice și digitale. La program se pot înscrie redacțiile (posturi TV și radio, ziare și portaluri de știri) care produc și publică conținut jurnalistic de interes public și cu respectarea principiilor deontologice.

Programul include un ciclu de traininguri cu prezență fizică și online pentru colaboratorii redacțiilor, asistență in-house din partea experților și estimarea necesităților de securitate ale redacțiilor, consultanță la procurarea echipamentului special de protecție. Redacțiile care vor participa la toate activitățile Programului și îl vor finaliza cu succes vor primi gratuit din partea organizatorilor câte un set de echipamente pentru securitatea digitală.

 

Programul se va desfășura în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 în câteva etape:

 

o instruire de patru zile cu prezență fizică într-o localitate din afara Chișinăului (8-11 decembrie 2022), care va fi ținută de trei experți din Germania și Marea Britanie (în limba engleză cu traducere sincronă în limba română). Participanții își vor aprofunda cunoștințele privind securitatea fizică și psihologică, în special cum să se protejeze împotriva atacurilor fizice în timpul protestelor şi a altor evenimente, dar și în misiuni de reflectare a războiului. Jurnaliștii vor învăța cum să facă față factorilor care afectează starea emoțională, a stresului și amenințărilor din partea protagoniștilor investigațiilor jurnalistice, inclusiv cele transmise pe rețelele sociale etc. Managerii media vor înțelege mai bine cum să elaboreze regulamente și protocoale interne de protejare a jurnaliștilor, acțiunile pe care trebuie să le întreprindă redacția pentru a face față diferitor provocări. În una din zilele trainingului participanții vor fi antrenați în exerciții practice de simulare a diferitor situații de criză. Activitatea se va desfășura la un club de paintball;

 

 - o sesiune de două zile în format online (ianuarie 2023, în limba română), ținută de doi experți locali în domeniul securității digitale. Participanții vor fi instruiți cum să depășească problemele de securitate digitală, să evite pierderea de informații, să-și protejeze site-urile și bazele de date, cum să facă față atacurilor non-fizice şi/sau cibernetice şi amenințărilor și răspândirii calomniei pe rețelele sociale despre mass-media și jurnaliști;

 

- asistență in-house pentru beneficiarii programului (ianuarie-februarie 2023). Trainerii locali vor merge în redacții de mai multe ori pentru a ajuta la identificarea necesităților și evaluarea problemelor de securitate fizică, psihologică și digitală, le vor oferi recomandări și soluții pentru depășirea acestora. Redacțiilor care vor primi echipamente din partea API (softuri, alte programe licențiate pentru calculatoare etc.) li se vor acorda asistența la instalarea acestora.

 

ATENȚIE: Înregistrare! 

 

Redacțiile care doresc să participe la Programul de suport și instruire sunt rugate să transmită până la 14 noiembrie 2022 inclusiv, dosarul de înregistrare care va conține:

 

- CV-ul actualizat al instituției media;

-  o scurtă scrisoare de motivare.

 

În baza acestor documente, API și DW Akademie vor selecta șapte redacții, iar managerii instituțiilor vor desemna câte doi colaboratori (redactori, reporteri, cameramani, dar și manageri), care vor fi implicați în activitățile descrise mai sus. Atenție: redacțiile solicitante trebuie să asigure participarea la toate etapele Programului.

 

Dosarul de înregistrare va fi transmis la adresa electronică ion.mazur@api.md cu mențiunea „Program securitate”.

 

Programul este desfășurat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Instruire și asistență pentru reziliența media în Republica Moldova” cu sprijinul DW Akademie și Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.