înapoi

API a desemnat câștigătorii concursurilor interne pentru anul 2022 – an plin de provocări pentru jurnaliștii independenți

29 Iunie 2023

Fotografie de grup cu premianții. Foto: API


Tradițional, Asociația Presei Independente (API) desfășoară anual concursurile profesionale interne între redacțiile și jurnaliștii membri API. La Adunarea Generală care a avut loc joi, 29 iunie 2023, au fost anunțați câștigătorii concursurilor pentru anul 2022 și au fost oferite 21 de premii la șapte categorii de concurs, inclusiv două categorii noi: Cea mai bună reflectare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei și Premiul pentru cel mai bun și divers conținut video.

La prima categorie de concurs au fost premiați reporterii, inclusiv știriștii și reporterii narativi. Astfel, la categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă de știri” câștigătoare a devenit Milena Onisim de la Ziarul de Gardă. Ea a fost premiată pentru o serie de articole, inclusiv Fiul unui consilier raional din Hâncești, acuzat de un tânăr că l-a agresat fizic și a rămas cu trei ligamente rupte la genunchiul drept. Pe locul doi s-au clasat doi jurnaliști: Svetlana Cernov de la Est-Curier (Criuleni), care a prezentat la concurs două articole, unul din ele fiind despre Șefa de la Educație, Criuleni, care a pierdut irevocabil un proces cu ANI, și Vadim Șterbate de la Observatorul de Nord (Soroca) pentru trei articole, printre care unul despre Deportații soroceni – represați în 1941, ignorați și în 2022. Locul trei nu a fost acordat.

 

La categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă narativ/ă (național)”, primul premiu i-a revenit jurnalistei Natalia Zaharescu de la Ziarul de Gardă pentru două articole, unul despre Mărturiile unei jurnaliste din Mariupol și altul despre Drama unei refugiate ucrainene și drumul ei lung spre casă. Locul secund a fost ocupat de o altă jurnalistă de la Ziarul de Gardă, Marina Gorbatovschi premiată pentru o serie de materiale, unul dintre care despre Pedofilia: ce trebuie să știe copiii și adulții. Locul trei nu a fost acordat.

 

La categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă narativ/ă (local)” clasamentul câștigătorilor arată în felul următor: locul întâi - Vadim Șterbate de la Observatorul de Nord, care a scris despre Necesitatea tinerilor specialiști în medicină în raionul Soroca și despre Cât de solidari sunt sorocenii cu ucrainenii; locul doi - Constantin Hairetdinov de la eSP.md (Bălți), care a prezentat trei materiale, printre care: Лишь бы дамбу не взорвали и нас не затопило»: жители Наславчи рассказали о падении ракеты; locul trei - Elena Celak de la portalul Nokta.md (Comrat), premiată pentru articolul В Комрате невыносимая вонь. Примария и консервный завод обвиняют друг друга și alte două materiale.

 

Premiul la categoria nouă „Cea mai bună reflectare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei” a fost oferit redacției Ziarul de Gardă pentru strategia editorială de reflectare a războiului, temele abordate și formatele jurnalistice utilizate.

 

La categoria „Cel mai bun/Cea mai bună jurnalist/ă de investigaţie (național) toate premiile au fost oferite colaboratorilor Ziarului de Gardă. Astfel, echipa Anatolie Eșanu, Daniela Calmîș, Vasile Ursachi, Victoria Borodin, Natalia Zaharescu, au ocupat locul întâi cu seria de investigații Protestatari în chirie. Pe locul doi s-a clasat Victor Moșneag cu două investigații, inclusiv despre „Construcția agricolă” a lui Nae-Simion Pleșca. Iar pe locul trei s-a poziționat Natalia Zaharescu pentru investigația despre Dosarele de îmbogățire ilicită și despre Stăpânii televiziunilor din Republica Moldova.

 

Primul premiul „Cel mai bun/Cea mai bună jurnalist/ă de investigaţie (local) i-a revenit jurnalistului Constantin Hairetdinov, de la eSP.md, pentru investigația Депутатские фейки о «боевых» вертолётах: как воздушные суда выглядят на самом деле. Elena Celak de la Nokta.md s-a clasat pe locul doi cu două investigații, inclusiv: Ностальгия по СССР, призывы к сепаратизму и язык ненависти. Армия троллей и пророссийские политики пытаются влиять на общественное мнение в Гагаузии. Iar locul trei a fost ocupat de Vadim Șterbate de la Observatorul de Nord, cu investigația Primăria Visoca a fost ținută ani buni în șah, dar a câștigat partida.

 

Premiul pentru „Cel mai bun/Cea mai bună fotoreporter/ă” i-a revenit fotoreporterului Vadim Șterbate de la Observatorul de Nord. Svetlanei Cernov de la Est-Curier i-a fost oferit locul doi, iar premiul trei a mers la Natalia Junghietu de la Expresul (Ungheni).

 

Premiul pentru cel mai bun și divers conținut video la nivel național a fost oferit redacției Ziarul de Gardă, iar la nivel local redacției SP.

 

În cadrul festivității de premiere a fost înmânat și Premiul pentru dezvoltarea instituției media, pentru anul 2022, care i-a revenit redacției Observatorul de Nord.

 

La același eveniment a fost înmânat și „Premiul Tudor Iașcenco”, instituit de API în memoria jurnalistului de investigație Tudor Iașcenco, directorul ziarului „Cuvântul”, unul dintre fondatorii și primul președinte al API. După cum am comunicat anterior, acest premiu i-a fost oferit lui Mihail Sirkeli, jurnalist și administrator al portalului independent Nokta.md, în semn de apreciere a curajului și demnității în exercitarea misiunii de jurnalist.

 

Câștigătorii concursurilor au primit diplome şi cadouri care o să îi ajute în activitatea zilnică de jurnaliști.

 

API organizează concursuri anuale interne pentru jurnaliştii şi instituţiile mass-media membre din anul 1999.

 

Gala de premiere „Cei mai buni jurnaliști 2022” a avut loc în cadrul Adunării Generale a membrilor API, pe 29 iunie 2023. La adunare au fost prezentate și aprobate rapoartele de activitate ale API, Consiliului de Administrare și Comisiei de cenzori. Prin decizia unanimă a membrilor, a fost acceptată cererea de aderare la API a jurnalistei Carolina Buimestru.