înapoi

Adunarea Generală a membrilor API: strategii de activitate și discuții despre mediu, activism civic și istorii umane

29 Iunie 2021

Foto: API


După un an de pandemie, Asociația Presei Independente (API) și-a reunit membrii la Adunarea Generală anuală care s-a desfășurat la 24-26 iunie 2021. Agenda evenimentului a inclus discuții despre activitatea strategică a organizației, provocări și planuri pentru anii următori, dar și despre cum trebuie reflectate în presă subiectele de mediu, istoriile umane și cum mass-media poate stimula participarea și activismul civic.

În prima zi, Adunarea Generală a membrilor API a examinat şi aprobat rapoartele de activitate ale organizației pentru anul 2020, prezentate de Eugeniu Rîbca, președintele API, şi Petru Macovei, directorul executiv API. De asemenea, a fost audiat şi aprobat raportul Comisiei de cenzori, prezentat de Constantin Rotaru. Tot în prima zi, membrii API au lucrat la completarea proiectului Strategiei de dezvoltare a API pentru anii 2021-2025 și la redacția nouă a statutului organizației. Ambele documente au fost aprobate. Astfel, în următorii ani, API își va concentra activitățile în jurul a patru domenii strategice: 1) Continuarea și consolidarea activităților de advocacy pentru dezvoltarea mass-mediei independente; 2) Fortificarea profesională, tehnologică și economică a membrilor săi și a altor instituții mass-media independente; 3) Promovarea deontologiei și a eticii jurnalistice, stimularea jurnalismului de calitate și dezvoltarea gândirii critice a consumatorilor de presă; 4) Fortificarea imaginii asociative a API, inclusiv extinderea prin atragerea de noi membri.

 

În cadrul adunării, Consiliul de Administrare API a fost completat cu un nou membru, este vorba de fotoreporterul Constantin Grigoriță.

 

În cea de-a doua zi a evenimentului, peste 20 de reprezentanți ai redacțiilor membre API au participat la două sesiuni de netwoarking și transfer de bune practici: „Subiectele de mediu - o prioritate pentru mass-media” și „Istoriile umane și dezvoltarea regională prin prisma mass-mediei. De ce este important și cum scriem despre oameni?”. Sesiunea dedicată jurnalismului ecologic a fost moderată de Lilia Curchi de la revista Natura, iar atelierul la tema reflectării dezvoltării regionale prin prisma unor istorii umane – de Lilia Zaharia, coordonatoare editorial API. „A fost oportun și necesar să discutăm anume la Adunarea Generală API despre jurnalismul de mediu și despre istoriile umane. Sunt subiecte care se pierd în goana după audiențe, dar foarte așteptate de public. Mă bucur că editorii, directorii, au fost de acord că aceste domenii sunt de actualitate”, a spus L. Curchi. Iar Ruslan Mihalevschi de la ziarul SP și portalul Esp.md din Bălți a remarcat că: „Oamenii, istoriile lor trezesc emoții pentru alți oameni. Or, nu vom avea emoții pentru o țeavă care s-a spart, dar vom avea emoții pentru cei cărora această țeavă le-a inundat grădina, despre ei vom scrie și îi vom arăta”.

 

După discuțiile despre promovarea activismului civic, Cristina Bobîrcă, șefa Departamentului instruiri și dezvoltare organizațională API, a concluzionat: „Colegii din redacțiile naționale și locale au generat mai multe idei pe care le-am putea realiza împreună, inclusiv promovarea în presă a exemplelor pozitive despre implicarea comună a cetățenilor, asociațiilor obștești și comunităților în rezolvarea unor probleme din localitățile lor, promovarea competiției și a motivației în comunități”. Reuniunea membrilor API a găzduit și expoziția „Abilitarea cetățenilor în viziunea mass-media”, unde au fost expuse produse și materiale de vizibilitate realizate de beneficiarii Programului de Granturi Locale, Media și Comunicare, implementat de API.

 

API a fost constituită în 1997 de reprezentanții primelor instituții mass-media independente din Republica Moldova cu scopul de a contribui la dezvoltarea presei independente în țara noastră.

 

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).