înapoi

Accesul la date din registrele oficiale va fi îmbunătățit

12 Mai 2023

Foto: API


Oportunitățile de accesare online a datelor prin intermediul Portalului guvernamental de date, ce se conțin în registrele de stat, au fost discutate astăzi, 12 mai 2023, în cadrul Clubului de Presă dedicat accesului la date pentru jurnaliști și reprezentanții mass-media implicați în activități de investigație. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE) în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), în contextul Săptămânii Guvernării Deschise, inițiativă promovată de Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă, desfășurată la nivel global în perioada 8 - 12 mai 2023.

Scopul reuniunii între specialiștii în guvernare electronică și exponenții mass-media este asigurarea transparenței și accesului la datele deținute de instituțiile și autoritățile publice prin prezentarea Portalului guvernamental de date – o resursă informațională valoroasă și cuprinzătoare de acces la date publice, dar și oferirea accesului la date cu acces autorizat pentru entitățile media interesate și specializate în elaborarea materialelor de investigație, studiilor, cercetărilor, analizelor, dar și redactării materialelor de interes major pentru public.  

 

Olga Tumuruc: „Marcăm în aceste zile Săptămâna Guvernării Deschise, iar accesul la date de interes public este un subiect potrivit pentru a fi discutat cu colegii jurnaliști și pentru a identifica împreună anumite acțiuni pe care trebuie să le întreprindem noi ca și Guvern pentru a le facilita accesul pe Portalul guvernamental de date celor care urmăresc interesul public în utilizarea datelor. Asigurarea echilibrului între solicitările de informație și dreptul la viața privată a persoanelor este un principiu fundamental al AGE și misiunea noastră ca și administratori ai portalului de date este să respectăm cadrul legal cu privire la accesul la informația de interes public, dar e necesar să menționez că ne-ar fi foarte util să avem reglementări actualizate”.

 

Petru Macovei, director executiv API, care a moderat sesiunea de întrebări și răspunsuri a declarat: „Este important de menționat că acest eveniment se desfășoară în contextul Zilelor Libertății Presei. Am accentuat acest lucru deoarece accesul la date a fost și rămâne o provocare pentru jurnaliștii începători, dar și pentru cei cu experiență. Jurnaliștii, în special cei de investigație, sunt primii beneficiari și utilizatori ai datelor, iată de ce este important să existe un parteneriat între aceștia și instituții pentru o informare corectă și transparentă a societății în ansamblu”.

 

În cadrul Clubului, a fost prezentată jurnaliștilor resursa informațională guvernamentală unică de acces la date, date.gov.md, despre care experții AGE au anunțat că se află în proces continuu de perfecționare și completare cu noi seturi de date. În acest context, Igor Aramă, șef Serviciul schimb de date și interoperabilitate, AGE a informat redacțiile despre modalitatea de obținere a accesului autorizat la date din registrele deținute de instituțiile publice, precum și despre noi posibilități de accesare a datelor, implicit date cu acces autorizat, în baza Catalogului Semantic, intrând pe semantic.gov.md. Pașii de urmat pentru cei interesați de utilizarea datelor autorizate sunt descriși pe portalul de date, dar și în Ghidul utilizatorului: https://semantic.gov.md/public/userGuide.pdf.

 

Totodată, în cadrul Clubului a fost prezentată experiența redacției Cu Sens în utilizarea datelor cu acces autorizat, urmare a validării de către AGE a cererii depuse conform procedurii de către redacția menționată. Liuba Șevciuc, co-fondatoare a proiectului media Cu Sens a împărtășit experiența ei în ceea ce privește accesul la blocul de date cu acces autorizat în elaborarea materialelor de investigație, îndemnând instituțiile publice să coopereze în vederea oferirii accesului la datele deținute.

 

Participanții au adresat întrebări referitoare la perspectiva gratuității datelor pentru instituțiile de presă, disponibilitatea datelor persoanelor fizice și juridice din UTA Găgăuzia, acces la date din registrul Poliției de Frontieră, mai multe modalități de căutare a datelor și alte detalii de interes în activitatea jurnalistică.  

 

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul Campaniei de informare și educație digitală „Națiune Digitală”, organizată de Agenția de Guvernare Electronică, în perioada 12 aprilie – 30 iunie 2023, cu scopul sporirii nivelului de educație și cultură digitală a populației și formării mesagerilor digitali, care vor contribui la diseminarea mesajelor ce se referă la transformările digitale pentru o mai bună adaptare la schimbările generate de progresul tehnologic.

 

Sursa: Agenția de Guvernare Electronică