înapoi

Portalul Zonadesecuritate.md a devenit membru al API

27 August 2022

Adunarea Generală a membrilor API 2022 (Foto: API)


În cadrul Adunării Generale anuale a membrilor Asociației Presei Independente (API), care s-a desfășurat la 25-26 august 2022, a fost confirmată cererea de aderare la API a portalului Zonadesecuritate.md. La Adunarea Generală a membrilor API au fost prezentate, examinate și aprobate rapoartele de activitate a Consiliului de Administrare, prezentat de președinta API Elena Cobăsneanu, raportul de activitate a organizației în anul 2021, prezentat de directorul executiv API Petru Macovei, și raportul Comisiei de Cenzori, prezentat de Constantin Rotaru, președintele Comisiei. Membrii API au discutat și despre prioritățile API pentru următorii ani, au participat la activități de consolidare a echipei.

Membrii API au acceptat în unanimitate cererea depusă de Academia de Creație și Inovații Mediatice (ACIM), care gestionează portalul Zonadesecuritate.md. Vitalie Guțu, președintele ACIM, a prezentat activitatea portalului, a răspuns la întrebările membrilor API, motivându-și cererea de aderare prin dorința de a face parte din asociația care contribuie la dezvoltarea presei independente din Moldova. „Vrem să beneficiem de multitudinea de instruiri pe care le organizează API, pentru a ne dezvolta ca și jurnaliști și ca instituție media, dar și pentru a contribui la consolidarea breslei noastre. Totodată, o să depunem efort ca această colaborare să fie reciproc avantajoasă, adică o să ne implicăm activ, la rândul nostru, în lansarea și promovarea unor inițiative și politici ce țin de mass-media”, a spus V. Guțu.

 

La Adunarea Generală a membrilor API au fost prezentate, examinate și aprobate rapoartele de activitate a Consiliului de Administrare, prezentat de președinta API Elena Cobăsneanu, raportul de activitate a organizației în anul 2021, prezentat de directorul executiv API Petru Macovei, și raportul Comisiei de Cenzori, prezentat de Constantin Rotaru, președintele Comisiei. Membrii API au discutat și despre prioritățile API pentru următorii ani, au participat la activități de consolidare a echipei.

 

La momentul actual, API are 25 de membri, inclusiv 18 instituții media (ziare, portaluri, posturi de radio, ziare și reviste, organizații de media) și 7 jurnaliști liber profesioniști.

 

Membru API poate deveni orice persoană fizică care reprezintă legal o instituţie de presă independentă şi este delegată de adunarea colectivului pe care îl reprezintă sau de proprietarul acesteia, precum şi jurnaliştii liber profesionişti care subscriu prevederilor statutare ale API şi întrunesc condiţiile de aderare. API defineşte ca fiind independente instituţiile mass-media care nu sunt finanţate, total sau parţial, din bugetul public sau din bugetele partidelor şi altor formaţiuni politice, au un caracter non-partizan şi echidistant în raport cu persoanele, instituţiile sau evenimentele la care se referă în activitatea sa editorială sau conexă, reflectă realitatea în mod obiectiv şi delimitează ştirile de comentarii (opinii).