back

ONG-urile de media condamnă tentativele de intimidare a jurnalistului Mihail Sirkeli și solicită organelor de drept să sancționeze autorul amenințărilor

06 December 2022

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile autorului amenințării lansate în mediul online la adresa jurnalistului Nokta Mihail Sirkeli, precum și tentativele de intimidare din partea membrilor unei organizații naționaliste pro-ruse din satul Chirsova.

 

După ce jurnalistul Nokta , un portal cu sediul la Comrat, a publicat o postare privind bombardamentele din Ucraina produse în ziua în care Parlamentul European a declarat Federația Rusă drept „stat sponsor al terorismului”, un utilizator al unei rețele sociale al cărui profil este identificat cu numele George Constantinov l-a amenințat pe Mihail Sirkeli că o cărămidă i-ar putea cădea „în mod accidental” în cap.

 

La data de 26 noiembrie, membrii organizației naționaliste pro-ruse din satul Chirsova, autointitulată «Крестовое братство» („Frăția Crucii”) au cerut ca jurnalistul Mihail Sirkeli să fie anatematizat și excomunicat din biserică pentru „poziția sa îndreptată împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse, Rusiei Ortodoxe și a valorilor Ortodoxe” («Кирсовское крестовое братство призывает духовенство Гагаузии передать Михаила Сиркели анафеме, отлучить от церкви за его позицию, направленную против Русской Православной Церкви, православной России и православных ценностей!»).

 

Organizațiile semnatare condamnă aceste practici inacceptabile, subliniind pericolul sporit al înrădăcinării și perpetuării acestora, în special, în mediul online. Potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar împiedicarea ilegală a activității mass-mediei atrage răspundere penală. Totodată, subliniem că amenințarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății, săvârșită inclusiv prin intermediul unui sistem informatic, constituie fapte incriminate de legislația penală.

 

Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile ilegale ale făptașilor, îndreptate împotriva reprezentanților mass-media, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări.

 

Cerem organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a autorului amenințărilor.

 

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
 Asociația Media Guard 

Asociația Presei Electronice

Asociaţia Presei Independente

Centrul  „Acces-Info”

Centrul de Investigații Jurnalistice

Comitetul pentru Libertatea Presei