back

Awareness and Engagement to Fight Discrimination and Hate-Based Crimes

Implementation period: 1 April 2024 - 31 January 2025

Funded by:  Millennium Partners

 

 

 

- Raise people's awareness of the harmful effects of discrimination and hate crimes; motivate young people and other vulnerable and minority groups to turn to human rights mechanisms; and put public pressure on authorities to ensure the protection of victims through media products, interactive activities and public debates.

- Write and publish/broadcast feature articles and reports in print and online media, TV and radio

 

- Develop a creative social media quiz to test young people's knowledge of how the justice system works and mechanisms to combat discrimination and hate crimes

 

 – Hold public events to discuss issues of discrimination and hate crimes

  • 31 May 2024

    La 20 octombrie 2024, în Republica Moldova, se vor desfășura alegeri prezidențiale, concomitent cu referendumul pentru revizuirea Constituției privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. În timpul scrutinelor, după cum arată practică anterioară, se amplifică mesajul de ură și discriminare la adresa contracandidaților electorali, dar și a altor persoane, inclusiv din grupuri defavorizate și minoritare, fapt care deseori are consecințe nefaste asupra acestora. Legislația națională prevede o serie de sancțiuni pentru cei care promovează discursul de ură și instigare la discriminare, în timp ce experții în domeniul drepturilor omului le sugerează politicienilor soluții „pașnice” pentru a evita astfel de practici dăunătoare.

  • 24 June 2024

    Romii continuă să sufere din cauza discriminării și prejudecăților manifestate, răspândite și perpetuate în societatea moldovenească. Legislația națională protejează grupurile etnice, inclusiv pe romi, de crime motivate de prejudecată, iar reprezentanții acestora apelează tot mai des la poliție și instanța de judecată pentru a-și face dreptate. Pentru a schimba percepția negativă față de romi și a-i integra mai bine în societate, apărătorii drepturilor omului le recomandă autorităților să-i implice mai des în acțiuni și discuții culturale comune cu alte etnii, dar și cu reprezentanții națiunii titulare.