back

Au fost premiate cele mai bune investigații jurnalistice ale anului 2022

24 November 2022

Autorii și autoarele celor mai bune investigații jurnalistice din anul 2022 au fost premiați de Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API). Evenimentul de premiere a avut loc pe 22 noiembrie, în cadrul Forumului Mass-Media 2022. Concursul național „Investigațiile jurnalistice ale anului” este la a cincea ediție, fiind organizat pentru a stimula jurnaliștii de investigație din Republica Moldova și a aprecia meritele acestora în lupta împotriva corupției și a altor fărădelegi.

 

La concurs au fost acceptate dosare ale jurnaliștilor și grupurilor de jurnaliști care au realizat și publicat în perioada 21 octombrie 2021 – 31 octombrie 2022 investigații jurnalistice bine documentate, conforme standardelor profesionale în domeniu, despre conflicte de interes, scheme de corupție, delapidări ale fondurilor publice și alte încălcări ale legislației.

 

Juriului concursului a apreciat calitatea investigațiilor transmise la concurs, documentarea temeinică și impactul anchetelor jurnalistice asupra luptei cu corupția în Republica Moldova. Urmare a evaluării dosarelor, la categoria „Investigația anului 2022 în mass-media națională” locul întâi i-a fost acordat Feliciei Crețu, jurnalistă în proiectul media CU SENS, pentru investigația „Ilan Șor, răsfăț în ascunziș” care a descoperit locul aflării fugarului I. Șor, condamnat în primă instanță la șapte ani și șase luni de închisoare pentru spălare de bani și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere în dosarul "Jaful secolului". Juriul a decis să ofere două premii doi, și anume lui Victor Moșneag de la „Ziarul de Gardă” pentru investigația „Încălzirea pe bază de biomasă: Istoria unui eșec local, alimentat cu milioanele japonezilor” și lui Iurie Sanduța de la RISE Moldova pentru investigația „Vila de lângă Geneva a unei studente”. Iar seria de anchete „Afaceri imobiliare la Hîncești: Interpusul” și „Afaceri imobiliare la Hîncești: Cartierul Șefilor”, autoarea cărora este Marcela Zămosteanu de la RISE Moldova, s-a clasat pe locul trei.

 

„Acest premiu vine ca o confirmare a muncii bine făcute și o încurajare puternică să ne continuăm demersurile în interes public, chiar dacă multe investigații jurnalistice rămân fără o reacție publică din partea autorităților”, a spus Felicia Crețu.

 

La categoria „Investigația anului 2022 în mass-media locală/regională” pe locul întâi s-a clasat investigația „Țigări din Emiratele Arabe spre Marea Britanie, via Tiraspol”, semnată de Irina Tabaranu de la Zonadesecuritate.md, locul doi - investigația „Amara investiție română, „îngropată” în mierea moldovenească. Cum un centru apicol din Cupcini strânge doar praful” de Nicolai Coșeru de la Nordnews.md, iar pe locul trei - „COVID-19 vs власти Гагаузии: как в регионе (не) освоили бюджет на здравоохранение в пандемию”, semnată de echipa de jurnaliste Anghelina Chirciu, Nokta.md și Alina Mihalkina, Newsmaker.md.

 

„Anchetele jurnalistice deseori sunt „răsplătite” cu ignoranță și reticență de autoritățile locale sau instituțiile de drept care ar trebui să se autosesizeze după publicarea acestora. Iată de ce acest concurs, organizat de API și Fundația Friedrich Naumann, are un rol foarte important în susținerea tinerilor jurnaliști de investigație și în motivarea acestora”, a subliniat Nicolai Coșeru.

 

În calitate de premii, Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, le va oferi câștigătorilor posibilitatea de a beneficia de o bursă, în valoare de la 500 până la 1000 Euro, pentru realizarea în anul 2023 a câte o investigație jurnalistică la tema corupției/delapidării banilor publici, inclusiv a alocațiilor financiare din asistența europeană pentru Republica Moldova. Autorilor celor mai bune investigații ale anului 2022 le-au fost înmânate certificate de plata a onorariilor pentru transmiterea dreptului de traducere și republicare a anchetelor câștigătoare.