back

API lansează un program de stimulare a responsabilității și angajamentului mass-mediei pentru promovarea diversității și a incluziunii

22 February 2022


API lansează proiectul „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”, prin care își propune să încurajeze comunitatea jurnalistică din Republica Moldova să ajute la schimbarea atitudinii societății față de grupurile vulnerabile și marginalizate. Proiectul va fi realizat în cadrul programului național „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Astfel, în perioada februarie 2022 – aprilie 2025, API va desfășura o serie de activități de instruire pentru jurnaliștii din țara noastră, așa încât comunitatea media să învețe să contribuie eficient la minimalizarea stereotipurilor față de grupurile vulnerabile și marginalizate și acceptarea acestora de societate. Mai multe ateliere practice și tabere tematice vor fi organizate pentru a dezvolta abilitățile jurnaliștilor de a realiza materiale complexe despre grupurile vulnerabile și beneficiile diversității și incluziunii. Programele de instruire vor fi elaborate în baza recomandărilor experților, după evaluarea necesităților de formare profesională a jurnaliștilor în acest domeniu.

 

Periodic, API va analiza conținutul editorial al mai multor instituții media din perspectiva relatărilor despre persoanele vulnerabile și marginalizate, iar rezultatele monitorizărilor și recomandările experților vor fi dezbătute în cadrul unor evenimente publice.

 

Pentru a stimula comunitatea jurnalistică să promoveze diversitatea și incluziunea socială, va fi lansat un concurs tematic național, iar jurnaliștii și redacțiile cu cele mai eficiente practici editoriale în acest domeniu vor fi premiați anual la Forumul Mass-Media.

 

În cadrul proiectului, va fi realizată o campanie de sensibilizare a jurnaliștilor și redacțiilor să-și asume angajamente concrete de promovare a diversității și incluziunii, completând sau adaptându-și politicile editoriale. Totodată, API va solicita Consiliului de Presă – structura națională de autoreglementare jurnalistică, să examineze posibilitatea completării Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova cu câteva prevederi specifice și stabilirii responsabilității etice a jurnaliștilor pentru promovarea diversității și a incluziunii.

 

„Mass-media are un rol esențial în educarea publicului și în schimbarea atitudinii și a percepțiilor oamenilor, iar jurnaliștii pot și trebuie să promoveze toleranța și respectul față de drepturile omului. Prin acest proiect, vrem să ajutăm, dar și să stimulăm comunitatea jurnalistică să contribuie la această schimbare de mentalitate și de abordare”, afirmă Petru Macovei, directorul executiv API.

 

Proiectul „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament” este realizat de Asociația Presei Independente, în cadrul programului “Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.