înapoi

Ediția a opta a Forumului Mass-Media din R. Moldova va avea loc la 4-5 decembrie 2023

25 Octombrie 2023


​Ediția a opta a Forumului Mass-Media din Republica Moldova va avea loc pe 4 și 5 decembrie 2023 în municipiul Chișinău. Forumul este convocat anual sub egida Consiliului de Presă pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a sustenabilității mass-mediei de calitate din țara noastră. Înregistrarea pentru participare la Forum va fi deschisă de pe 6 noiembrie 2023 pe platforma Mediaforum.md.

Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). La ediția din anul curent, jurnaliști și experți din țară și de peste hotare, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai autorităților de reglementare vor participa la dezbateri despre situația mass-mediei din Republica Moldova și despre încrederea publicului în presă.

 

Costurile independenței editoriale, abordările editoriale inovative, instrumentele inteligenței artificiale care pot fi utilizate în jurnalism, raportarea sensibilă la conflicte – acestea sunt temele atelierelor care vor avea loc în cele două zile ale Forumului, cu experți din Lituania, România, Germania, Statele Unite ale Americii. În cadrul Forumului va fi prezentată ediția 2023 a Indicelui accesului la informație în Republica Moldova, elaborat de Freedom House, și va avea loc o discuție la această temă cu participarea reprezentanților autorităților.

 

În prima zi a Forumului, Consiliul de Presă va înmâna Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2023. Tradițional, la un eveniment special al Forumului va fi lansată „Cartea Neagră a risipei banilor publici”, ediția anului 2023, și vor fi anunțate rezultatele concursului „Investigațiile jurnalistice ale anului 2023”. În cadrul altul eveniment special vor fi premiați câștigătorii ediției a doua a concursului național „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune”.

 

În rezultatul dezbaterilor și atelierelor tematice, va fi adoptată Rezoluția Forumului Mass-Media 2023 care va fi transmisă autorităților naționale, reprezentanțelor şi ambasadelor străine, organizațiilor şi experților europeni şi internaționali care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

 

Pentru informaţii suplimentare: (022) 220996

 

Comunicatul în limba rusă poate fi accesat AICI.

 

Forumul Mass-Media 2023 se desfășoară cu suportul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și al Fundației Soros Moldova

 

https://consiliuldepresa.md/ro/news/view/ediia-a-opta-a-forumului-mass-media-va-avea-loc-la-4-5-decembrie-2023