înapoi

EDIȚIA A ȘAPTEA A FORUMULUI MASS-MEDIA VA AVEA LOC LA 22-23 NOIEMBRIE 2022

20 Octombrie 2022

Foto: Consiliul de Presă


Ediția a șaptea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova va avea loc pe 22 și 23 noiembrie 2022 în municipiul Chișinău. Forumul este convocat anual sub egida Consiliului de Presă pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-mediei. Înregistrarea pentru participare la Forum va fi deschisă de pe 3 noiembrie 2022 pe platforma Mediaforum.md.

Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Ediția 2022 este organizată în parteneriat cu Freedom House. Jurnaliști și experți din țară și de peste hotare, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai autorităților de reglementare vor participa la dezbaterile despre situația mass-mediei din Republica Moldova, jurnalismul pe timp de război, accesul la informația de interes public. În prima zi a Forumului, Consiliul de Presă va înmâna Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică pentru ultimii doi ani.

 

Hărțuirea jurnaliștilor în mediul online, fenomenul „copy paste”, evitarea și gestionarea conflictelor de interese, moderarea comentariilor care incită la ură, cum facem față epuizării profesionale – acestea sunt câteva din temele atelierelor care vor avea loc în cele două zile ale Forumului, cu experți din Germania, SUA, Marea Britanie, România, Ucraina. În ziua a doua se vor desfășura și activități tematice de networking pentru schimb de experiență și idei între colaboratorii media.

 

Forumul Mass-Media va găzdui și două evenimente speciale: primul dedicat anchetelor jurnalistice, cu lansarea „Cărții Negre a risipei banilor publici 2022” și anunțarea rezultatelor concursului „Investigațiile jurnalistice ale anului 2022”, iar la cel de-al doilea vor fi premiați câștigătorii primei ediții a concursului „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune”.

 

În rezultatul dezbaterilor  și a atelierelor tematice, va fi elaborată și propusă pentru adoptare Rezoluția Forumului Mass-Media 2022 care va fi transmisă autorităților naționale, reprezentanțelor şi ambasadelor străine, organizațiilor şi experților europeni şi internaționali care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

 

Pentru informaţii suplimentare: tel.: (022) 210602 (persoană de contact – Tatiana Ranga, Coordonatoare comunicare)

 

Forumul Mass-Media 2022 se desfășoară cu suportul generos al Fundației Soros Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Britanice la Chișinău (prin proiectul „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova/MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova, Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independente), Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est și DW Akademie (Germania).