înapoi

API are 25. Și nu se oprește aici!

05 Octombrie 2022

Foto: API


Pe 29 septembrie 2022, Asociația Presei Independente (API) a împlinit 25 de ani de activitate. Cu această ocazie, API a desfășurat o campanie de comunicare și promovare a rezultatelor obținute în cei 25 de ani de la fondare. Pentru a interacționa cu diverse categorii de persoane interesate de activitatea asociației, precum: consumatori de media de toate vârstele, jurnaliști, studenți de la facultățile de profil, API a realizat mai multe activități de comunicare.

Una dintre activitățile dedicate aniversării API a fost publicarea și promovarea mai multor cartoane aniversare cu opinia membrilor despre modul în care asociația a contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea redacțiilor membre, instruirea jurnaliștilor și promovarea jurnalismului de calitate. Toate aceste rezultate au fost posibile datorită suportului partenerilor și finanțatorilor care înțeleg importanța presei independente pentru consolidarea democrației în Republica Moldova. În acest sens, API a expediat mai multe mesaje de mulțumire către parteneri și donatori.

 

Testul tematic cu genericul „Întrebări cu bucluc… despre API” a fost lansat pentru a verifica cunoștințele internauților despre organizație. Câștigătorii testului sunt Valeria Banu, Serghei Pîrlog, Ionuț Leonte, Diana Trifan și Nadea Revenco, care vor fi premiați cu materiale promoționale: căni, carnete, pixuri, torbițe eco, stick-uri de memorie și ciocolate personalizate. 

 

Campania aniversară a continuat cu Zilele ușilor deschise la API și redacțiile membre. Echipa API a găzduit peste 20 de studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (FJȘC), Universitatea de Stat din Moldova (USM), care au aflat informații despre activitatea organizației, proiectele implementate, oportunitățile de participare la diferite evenimente, concursuri, instruiri. De asemenea, redacția Unghiul a fost vizitată de un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu din Ungheni, care au fost familiarizați cu specificul ziarului Unghiul și calitatea acestuia de membru API.

 

De asemenea, în contextul aniversării, API a lansat noua versiune a site-ului Api.md și a prezentat noul logotip al organizației. Site-ul nou Api.md - platformă utilă pentru colaboratorii mass-media din țară, care oferă informații utile despre diverse oportunități de dezvoltare profesională, acces la Biblioteca API, Centrul de consultanță și asistență pentru media regionale independente și baze de date utile atât pentru membri API, cât și pentru alte instituții media. De asemenea, site-ul  dispune de funcționalități speciale și este adaptat la necesitățile persoanelor cu dizabilități de vedere. Pentru a descoperi și alte rubrici, puteți accesa site-ul Api.md.  

 

La cei 25 de ani de activitate, API a prezentat în spațiul public noul logotip. Acesta reprezintă o combinație de culori vii și simboluri reprezentative pentru comunitatea jurnalistică. Noul logo combină culoarea albastră în nuanțe mai calde și reci pentru a prezenta undele radio pe harta Republicii Moldova și culoarea roșie „fierbinte” care subliniază punctul pe „i”. 

 

Evoluția organizației și impactul inițiativelor realizate au fost prezentate în video-ul API la 25 de ani, expuse de unii dintre fondatori, membri și parteneri ai API din România, Polonia, Lituania, Suedia.

 

Asociația Presei Independente a fost fondată de către reprezentanții primelor ziare și agenții de presă independente din Republica Moldova și înregistrată oficial la Ministerul Justiției la 29 septembrie 1997.