înapoi

Transparența APL Fălești: mai bine decât în alte orașe, dar departe de o guvernare locală autentică

16 August 2021

Primarul A. Severin răspunde la întrebările despre transparența în procesul decizional (Foto: API)


Primăria orașului Fălești a înregistrat în ultimii ani unele progrese în asigurarea transparenței, situația de aici fiind mai bună decât în alte orașe din țară. Totuși, experții consideră că indicatorii de transparență sunt încă modești și departe de o guvernare locală autentică. La 12 august 2021, Asociația Presei Independente (API) a prezentat rezultatele raportului de monitorizare privind transparența APL Fălești în cadrul unei dezbateri, la care au participat funcționari ai primăriei, consilieri locali, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, alte persoane interesate.

Cu 56% din 100% posibile, portalul de transparență locală plasează Primăria orașului Fălești pe poziția a treia din cele 60 de localități evaluate în Clasamentul privind transparența pentru anul 2020. Cu toate acestea, la unele compartimente ale transparenței, cum ar fi participarea în procesul bugetar (48%), achizițiile publice (48%), administrarea proprietății publice (50%), serviciile sociale (38%), este necesar un efort suplimentar din partea autorităților locale. În cadrul dezbaterii care s-a desfășurat în sala de ședințe a Primăriei Fălești, experta API Mariana Kalughin s-a referit inclusiv la importanța publicării rezultatelor consultărilor publice: “O consultare publică nu are valoare dacă se desfășoară doar de dragul procesului. Contribuțiile cetățenilor în acest proces trebuie urmărite, trebuie să se explice care din propuneri au fost acceptate și care nu, și de ce nu au fost acceptate. În ceea ce privește transparența bugetară, APL trebuie să asigure publicarea informațiilor referitoare la executarea bugetului local. De asemenea, pentru monitorizarea parcursului politic al consilierilor locali, dar și a modului în care aceștia respectă exigențele legale privind conflictele de interese, este necesară publicarea componenței fracțiunilor constituite în cadrul Consiliului local, dar și CV-urile consilierilor”.

 

Expertă API Diana Enachi a atenționat că există anumite deficiențe la etapa de atribuire a contractelor de achiziții: “Nu au fost publicate rezultatele tuturor procedurilor de achiziție desfășurate în perioada anilor 2019 -2020. Astfel, pe pagina web am identificat doar trei anunțuri de atribuire, deși în această perioadă au fost desfășurate 10 proceduri de achiziții publice”.

 

Alexandr Severin, primarul orașului Fălești, a răspuns la întrebări despre transparența în procesul decizional, referindu-se și la implicarea orășenilor în dezbaterea problemelor comunității: “Ne-am propus să asigurăm o deschidere totală a activității primăriei. Organizăm regulat întâlniri cu oamenii în diferite sectoare ale orașului pentru a le asculta părerile. Din păcate, cetățenii vin într-un număr redus la audierile publice. Nu suntem mulțumiți de această stare de lucruri și vom lucra mai mult în această direcție”.

 

Unii participanți la dezbatere au semnalat probleme stringente ale comunității care rămân încă nesoluționate. Astfel, Galina Șciuca, membră a Clubului pentru persoanele în etate „Seniorii”, s-a arătat indignată de nepăsarea locuitorilor orașului față de comportamentul celor care distrug bunurile și locurile publice din oraș. Ea a dat câteva exemple de vandalizare a unor parcuri, fântâni etc. în diferite regiuni ale orașului. Unii consilieri locali au menționat că, deși poliția a fost sesizată în repetate rânduri despre aceste cazuri, nu au fost luate măsuri pentru ca infractorii să fie trași la răspundere. Primarul A. Severin a spus că primăria va încerca să rezolve această problemă cu ajutorul camerelor video, instalate pentru a monitoriza situația pe străzile principale. Pentru aceste camere au fost cheltuiți 250 mii lei, iar în viitorul apropiat vor fi instalate astfel de dispozitive și în curțile blocurilor unde sunt semnalate cele mai multe nereguli.

 

Înregistrarea integrală a dezbaterii poate fi vizionată AICI.

 

În cadrul unui proiect de promovare a bunei guvernări, API monitorizează transparența administrațiilor locale din șase orașe – Dondușeni, Fălești, Rezina, Hîncești, Căușeni și Basarabeasca, fiind evaluată starea de lucruri la acest capitol în perioada septembrie 2019 – iunie 2020. Anterior au fost elaborate și prezentate public rapoarte de monitorizare pentru orașele DondușeniBasarabeasca, CăușeniHîncești și Rezina.

 

Raportul de monitorizare a transparenței APL din orașul Fălești

 

La 24 august a.c., API va desfășura un eveniment, în cadrul căruia vor fi prezentate rezultatele finale ale monitorizării transparenței autorităților locale din cele șase orașe și datele unui sondaj în rândul locuitorilor privind percepția respectării principiilor bunei guvernări. La deschiderea evenimentului, vor fi anunțați și premiați câștigătorii concursului național pentru elevi și eleve 2021 „Buna guvernare pentru fiecare. Implică-te!", desfășurat de API în mai - iulie 2021.

 

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.