înapoi

Studiu: Domeniul mediatic autohton este neglijat de autorități

28 Noiembrie 2020


Unul din studiile prezentate la Forumul Mass-Media 2020 care s-a desfășurat la 24 și 25 noiembrie, se referă la implementarea Concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei și a Codului serviciilor media audiovizuale, adoptate în 2018. În raportul analitic „Domeniul mediatic autohton în condițiile lipsei de acțiuni care se impun”, expertul media Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice APEL, a evaluat conformitatea acțiunilor autorităților din ultimii doi ani cu prevederile celor două acte legislative.

Autorul studiului a analizat activitatea și inițiativele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, ale Guvernului și Consiliului Audiovizualului (CA) prin prisma obiectivelor Concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei. Totodată, sunt prezentate acțiunile de tranziție la televiziunea digitală terestră, situația în jurul complexului „Casa Presei” și activitatea CA în gestionarea reflectării alegerilor prezidențiale 2020.

 

Printre principalele constatări ale lucrării sunt următoarele:

 

- cadrul legislativ existent este suficient pentru dezvoltarea domeniului mediatic, însă autoritățile acționează incoerent, nesistemic, fapt ce nu poate asigura funcționarea adecvată a mass-mediei ca institut social important în democrație;

 

- acțiunile Guvernului vizând domeniul mediatic au un caracter lapidar, sporadic, aleatoriu și nu reies din obiectivele Concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei;

 

- acțiunile autorităților pentru sprijinirea mass-mediei, inclusiv să asigure tranziția la televiziunea digitală terestră, au fost compromise;

 

- abordările autorităților în gestionarea domeniului audiovizual deseori sunt vechi, perimate;

 

- autoritățile neglijează importanța mass-mediei pentru procesul de fortificare a democrației și, practic, demonstrează lipsă de preocupare pentru dezvoltarea mass-mediei.

 

Autorul studiului conchide că este nevoie ca Parlamentul, Guvernul și Consiliul Audiovizualului să-și onoreze obligațiunea de a implementa adecvat, cu bună credință, Concepția națională de dezvoltare a mass-mediei. Fără acest angajament, urmat de fapte reale, legislația, oricât de bună ar fi ea, nu va produce efecte, iar situația mass-mediei nu se va îmbunătăți.

 

Versiunea completă a studiului în limba română poate fi descărcată pe pagina web a Forumului Mass-Media 2020 și pe pagina Api.md.

 

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Organizarea Forumului Mass-Media 2020”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul Fundației Soros Moldova, Departamentul Mass-Media.