înapoi

Raport de monitorizare a reflectării corupției în mass-media: indicatorii s-au îmbunătățit, dar nu suficient de mult

23 Octombrie 2023

Foto: API


În lunile august și septembrie 2023, numărul materialelor jurnalistice despre corupția în domeniile educație, sănătate, asistență socială și sectorul agroalimentar a crescut semnificativ comparativ cu perioada iunie-iulie. La fel, este mai mare ponderea produselor media proprii față de cele preluate, dar și numărul subiectelor mediatizate pe diferite platforme online. Cu toate acestea, aria geografică de reflectare a fenomenului corupției rămâne a fi limitată, iar procentajul materialelor informative, depășește cu mult pe cel al materialelor analitice, inclusiv investigații. Acestea sunt câteva din concluziile celui de-al doilea raport de monitorizare a mass-media din Republica Moldova, prezentat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul unui Club de presă desfășurat la 20 octombrie 2023 în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).

În perioada august-septembrie 2023, API a monitorizat 13 instituții mass-media naționale și regionale (cu una mai mult decât în perioada anterioară) privind reflectarea corupției în patru domenii de interes prioritar: educație, sănătate, asistență socială și sectorul agroalimentar. Astfel, în baza unei metodologii complexe, bazată pe criterii și indicatori cantitativi și calitativi, au fost evaluare cinci posturi de televiziune (Moldova 1, Jurnal TV, GRT TV/Comrat, Elita TV/Rezina și Studio-L/ Căușeni), cinci portaluri de știri (Protv.md, Publika.md, TV8.md, Nokta.md/Comrat, Esp.md/Bălți), un post de radio (Radio Moldova) și două ziare regionale (Unghiul/Ungheni și Observatorul de Nord/Soroca). În presa tipărită și on-line a fost monitorizat întreg conținutul editorial, la posturile TV (intervalul de timp 17.00–23.00) și radio (17.00–20.00) – principala ediție informativă a zilei și, după caz, programe tematice planificate sau sporadice.

 

Rezultatele raportului nr. 2 arată că cele mai multe subiecte tematice le-au avut, în ordine descrescătoare: TV8.md, Protv.md, Radio Moldova, Jurnal TV și Nokta.md, iar indicatorul de calitate au arătat la Jurnal TV și TV8.md o reflectare bună a corupției în cele patru domenii prioritare, iar la Protv.md, Publika.md, Nokta.md, Radio Moldova, Unghiul și Moldova 1 – o reflectare relativ bună. Celelalte redacții au avut rezultate mai slabe. „Majoritatea instituțiilor media și-au îmbunătățit indicatorii cantitativi și calitativi în comparație cu perioada precedentă, însă frecvența abordării celor patru teme (educație, sănătate, asistență socială, sectorul agroalimentar) rămâne neuniformă. Nu este normal ca 13 instituții media să nu difuzeze nici un subiect la temă timp de nouă zile. La fel, îngrijorează faptul că 2/3 din cele 37 de municipii și raioane din țară (25 localități mari) au rămas fără atenția mass-media din acest punct de vedere. În felul acesta, oamenilor din multe localități li se creează percepția că în țară nu există corupție în domeniile care îi vizează nemijlocit”, a specificat Ion Bunduchi, autorul raportului.

 

Deși la prezentarea Raportului #1, reprezentanții redacțiilor monitorizare au acceptat recomandările care le-au fost făcute de autorii raportului, totuși unele carențe au rămas. Astfel că în raportul curent, pe lângă recomandări noi, au fost reiterate și unele sugestii din perioada precedentă de monitorizare. În mod special, redacțiilor li se recomandă să investească mai mult în instruirea și consolidarea abilităților jurnaliștilor care reflectă subiecte de corupție.

 

La deschiderea Clubului de presă, Corneliu Omelian, consilier Anticorupție și Implicarea OSC la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), s-a referit la obiectivele și proiectele implementate de GIZ pentru consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție, a societății civile și a jurnalismului de investigație de calitate din Republica Moldova. La rândul său, Victor Moșneag, redactor-șef al Ziarului de Gardă, a vorbit despre experiența publicației privind reflectarea corupției, modalitățile de identificare și realizare a subiectelor de interes public, lucrul cu jurnaliștii tineri etc.

 

Deși după rezultatele primelor două perioade de monitorizare, portalul Nokta.md din Comrat și ziarul Unghiul din Ungheni nu sunt încă în topul instituțiilor media cu cele mai bune rezultate, totuși ele au înregistrat anumite progrese.  „După primul raport am discutat cu echipa și am decis să acordăm o atenție mai mare temelor menționate. Chiar am fost plăcut surprins să constat că am avansat de pe locul 8 pe 5. Vom lucra mai mult la planificarea temelor și la realizarea materialelor proprii, iar asta ne va ajuta să creștem calitatea materialelor”, a spus Mihail Sircheli, directorul Nokta.md. „Pentru noi această creștere, chiar dacă nu este nu prea mare, ne dă curaj să lucrăm mai bine, iar monitorizarea ne oferă posibilitatea să vedem unde avem probleme și în ce direcție trebuie să muncim mai mult”, a specificat Natalia Morari, redactoră-șefă al ziarului Unghiul.

 

Raport de monitorizare #2.

 

Înregistrarea video de la Clubul de presă, în cadrul căruia a fost prezentat raportul de monitorizare poate fi accesată AICI.

 

Pentru detalii contactați-ne la adresa de e-mail: ion.mazur@api.md sau la numărul de telefon: 022/220995 (persoană de contact – Ion Mazur).

 

Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, este cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Parteneri ai proiectului în Chișinău sunt Asociația Presei Independente (API) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), care implementează proiectul „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de investigație în Republica Moldova și creșterea capacității acestora de a investiga cazurile de corupție”.