înapoi

„Premiul Tudor Iașcenco” pentru curaj și demnitate i-a fost acordat jurnalistului Mihail Sirkeli

03 Mai 2023

Asociația Presei Independente (API) a decis să-i ofere „Premiul Tudor Iașcenco” pentru anul 2023 lui Mihail Sirkeli, jurnalist și administrator al portalului independent Nokta.md, în semn de apreciere a curajului și demnității în exercitarea misiunii de jurnalist. Premiul este acordat începând cu anul 2021, în memoria jurnalistului de investigație Tudor Iașcenco, directorul ziarului „Cuvântul”, unul dintre fondatorii și primul președinte al API.

 

Prin acest Premiu, API onorează curajul, rezistența și angajamentul jurnaliștilor de a spune adevărul indiferent de circumstanțe. „Este cel mai valoros premiu, oferit de API, care are și o puternică încărcătură emoțională. Or, domnul Tudor Iașcenco a fost nu doar un exemplu de curaj, corectitudine și onestitate în jurnalism, dar și cel care a contribuit semnificativ la dezvoltarea organizației noastre”, a declarat Petru Macovei, directorul executiv API.

 

În activitatea sa jurnalistică, Mihail Sirkeli a demonstrat consecvență și verticalitate, a condamnat ferm războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deseori exprimând opinii critice și adresând întrebări incomode conducerii UTA Găgăuzia și politicienilor locali. Drept urmare, a fost ținta multiplelor atacuri la persoană, intimidări și denigrări, lansate de conducerea autonomiei, unii deputați ai Adunării Populare și alți exponenți politici din regiune.

 

Mihail Sirkeli este fondatorul și administratorul portalului de știri Nokta.md, lansat în 2017 de organizația neguvernamentală „Piligrim-Demo”. Misiunea organizației este promovarea valorilor democratice şi a drepturilor omului în UTA Găgăuzia. Nokta.md este una din cele mai credibile surse de informații din autonomie.

 

*** „Premiul Tudor Iașcenco” este înmânat anual de Asociația Presei Independente (API) pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist. Premiul evocă numele lui Tudor Iașcenco - unul dintre cei mai buni jurnaliști din Republica Moldova, director al ziarului regional „Cuvântul” din Rezina, primul președinte și membru de onoare al API. T. Iașcenco a decedat la 26 martie 2021, în vârstă de 72 de ani, a fost decorat post-mortem cu „Ordinul Republicii". În anii precedenți, laureați ai Premiului au fost jurnaliștii Vitalie Călugăreanu (2021) și echipa Viorica Tătaru și Andrei Captarenco (2022).