înapoi

„Premiul Tudor Iașcenco” 2022 a fost oferit jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco

20 Mai 2022

În cadrul unui eveniment festiv, Asociația Presei Independente (API) a oferit „Premiul Tudor Iașcenco” 2022 echipei de jurnaliști Viorica Tătaru și Andrei Captarenco pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist, în special în condiții de război. Premiul în memoria cunoscutului jurnalist Tudor Iașcenco, directorul ziarului regional „Cuvântul”, unul dintre fondatorii și primul președinte al API, este înmânat începând cu anul 2021.

 

Prin oferirea acest premiu, Consiliul de Administrare API apreciază curajul jurnaliștilor de război și dedicația lor pentru valorile profesiei de jurnalist. „Este cel mai valoros premiu și ne bucurăm că putem încuraja astfel jurnaliștii care știu să-și facă munca cu demnitate și curaj”, a spus Petru Macovei, directorul executiv API.

 

Jurnalista Viorica Tătaru a declarat că aprecierea colegilor de breaslă contează foarte mult. „Îndemn colegii să rămână independenți, să facă jurnalism de calitate, să aibă atitudine și să învețe curajul muncind zi de zi. Aprecierea colegilor ne onorează, iar premiul bănesc ne va fi de mare ajutor, mai ales că noi planificăm să ajungem din nou în Ucraina și inițiasem o campanie de colectare de fonduri ca să realizăm un film documentar despre oamenii prinși în război”. Andrei Captarenco remarcă necesitatea relatării obiective despre războiul din țara vecină: „Noi vom continua să mergem în Ucraina și să relatăm de acolo, pentru că publicul de la noi trebuie să fie informat corect despre ce se întâmplă”.

 

Cu 20 de ani de experiență în reporterie și producții video, Viorica Tătaru a activat în mai multe instituții media: Euro TV, Curaj TV, Ziarul de Gardă. Andrei Captarenco are o experiență de peste 30 de ani în realizarea producțiilor video, acumulată în calitate de cameraman la mai multe posturi TV din România și Republica Moldova, inclusiv Antena 3, Digi 24, Pro TV România, Pro TV Chișinău, TV Moldova 1. În 2008 a obținut Premiul EMMY pentru realizarea ciclului de reportaje „Tu știi ce mai face copilul tău”. Viorica Tătaru și Andrei Captarenco sunt realizatorii emisiunii „Dincolo de Nistru”, difuzată la postul de televiziune TV 8.

 

„Premiul Tudor Iașcenco” a fost înmânat în cadrul festivității de decernare a premiilor anuale API, care a avut loc la 20 mai 2022. Câștigătorii au primit câte o placă pe care este schițat profilul lui Tudor Iașcenco și un premiu bănesc din partea API.

 

***

 

Tudor Iașcenco a fost unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Republica Moldova, director al ziarului regional independent „Cuvântul” din orașul Rezina, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al API, membru al Consiliului de Presă. Tudor Iașcenco a decedat la 26 martie 2021 la vârsta de 72 de ani. Prin decretul Președintelui Republicii Moldova din 15 octombrie 2021, Tudor Iașcenco a fost decorat post-mortem cu „Ordinul Republicii”.