înapoi

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2021: candidează 13 redacții și 5 jurnaliști/jurnaliste

27 Septembrie 2021


Consiliul de Presă anunță etapa a doua a concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediția 2021. La concurs au fost admise 13 redacții și 5 jurnaliști/jurnaliste, iar până la 31 octombrie publicul poate vota pentru candidații preferați pe platforma online www.MediaForum.md. Votul publicului are un caracter de recomandare și va avea o pondere de 25% în votul cumulat al publicului, experților și membrilor Consiliului de Presă.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 pentru promovarea jurnalismului etic și recunoașterea meritelor profesioniștilor media în acest domeniu, iar câștigătorul este desemnat anual în rezultatul unui concurs cu participarea consumatorilor de produse mass-media, a experților şi a membrilor Consiliului de Presă.

 

Până la 20 septembrie 2021, redacțiile din R. Moldova s-au putut autopropune pentru acest Premiu ca instituție media, dar au putut nominaliza și candidaturile unor colaboratori ai redacției. Dreptul de a propune candidaturi l-au avut și consumatorii de media, instituțiile, organizațiile, companiile, asociațiile obștești, și un grup de experți, constituit de Consiliul de Presă.

 

Consiliul de Presă a examinat toate propunerile și a admis la concurs 13 instituții mass-media și 5 jurnaliști și jurnaliste, după cum urmează (în ordine alfabetică):

 

Redacții –

 

Jurnaliști/jurnaliste -

  • Ludmila Barbă (Compania Teleradio Moldova)

  • Liliana Barbăroșie (Radio Europa Liberă)

  • Vitalie Călugăreanu (Jurnal TV)

  • Eugenia Crețu (Radio Europa Liberă)

  • Victor Moșneag (Ziarul de Gardă)

 

Notă: În propunerile transmise Consiliului de Presă au fost și instituții media care au obținut Premiul în ultimii ani, însă Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului stabilește că laureatul nu poate participa la concurs timp de cinci ani din anul când i s-a înmânat Premiul. De asemenea, mai mulți consumatori de produse media au propus candidatura jurnalistei Viorica Tătaru (în echipă cu jurnalistul Andrei Captarenco), însă V. Tătaru este membră a Consiliului de Presă, iar Regulamentul stabilește că membrii Consiliului nu pot fi înaintați pentru Premiu în perioada mandatului.

 

Până la 31 octombrie 2021 candidații vor fi evaluați de către public prin intermediul platformei online MediaForum.md. Astfel, vizitatorii platformei pot acorda de pe un singur cont în rețelele de socializare cel mult 10 puncte pe săptămână pentru cel mult 4 instituții media candidate, după algoritmul 4 - 3 - 2 - 1. În aceeași perioadă, candidații vor fi evaluați de membrii Grupului de experți și membrii Consiliului de Presă care nu se află în conflict de interese cu candidații.

 

La ultima etapă a concursului, va fi totalizat punctajul cumulativ al candidaților, în care 25% îl va constitui votul public, iar 75% - votul experților și al membrilor Consiliului de Presă. Decizia finală va fi luată de membrii Consiliului de Presă care nu sunt în conflict de interese cu candidații, iar Premiul va fi înmânat în cadrul Forumului Mass-Media 2021 care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie 2021.

 

În calitate de organizator, Consiliul de Presă poate decide să nu acorde Premiul niciunui candidat dacă va considera că în acest an instituțiile mass-media și jurnaliștii candidați nu merită Premiul.

 

Puteți acorda puncte candidaților preferați, activând bannerul „Votează online!” de pe pagina web www.MediaForum.md, link direct: https://mediaforum.md/ro/premiul_national

 

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros Moldova.