înapoi

Mass-media din Moldova și Lituania - provocări comune și posibile soluții

08 August 2022

Uniunea Jurnaliștilor, Lituania


Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu Uniunea Jurnaliștilor din Lituania a facilitat o vizită de studiu pentru 17 reporteri din redacțiile membre ale API. Jurnaliștii din Republica Moldova s-au întâlnit cu reprezentanții mai multor redacții lituaniene naționale și regionale și instituții de reglementare a activității mass-media: Delfi.tv, 15min.lt, Radio Extra Fm, Sekunde, Ūkininko patarėjas, Diena Media News, Utena Diena și Anyksta.

Participanții la vizită au discutat cu colegii din presa lituaniană despre provocările cu care se confruntă mass-media în ultima perioadă, tendințele și posibilitățile de dezvoltare atât a presei scrise, cât și a platformelor online.

 

Jurnaliștii din Moldova au fost familiarizați cu specificul presei lituaniene de către președintele Uniunii Jurnaliștilor din LituaniaDainius Radzevičius: „Și în Lituania preferințele publicului sunt împărțite între TV și media online, însă din păcate persoanele care utilizează drept surse de informare doar TV și online, nu pot analiza critic informațiile. În schimb cei care citesc presa scrisă își pot forma o opinie corectă și obiectivă despre un eveniment. Publicațiile periodice sunt în dificultate, deoarece a scăzut nivelul de publicitate, au crescut prețurile pentru tipar și hârtie. În Lituania activează un fond de susținere din partea statului în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, însă acesta acoperă doar 5% din cheltuielile totale ale redacțiilor”.

 

Fondul de suport pentru mass-media din Lituania are o activitate de 30 de ani, acesta compensează instituțiilor media o parte din cheltuielile pentru tipar, abonare și distribuție, fiind administrat de Ministerul Culturii, organizații neguvernamentale de media și profesioniști media cu experiență. În discuție cu jurnaliștii din Moldova, viceministrul Culturii din Lituania, Vygintas Gasparavičius a menționat că suportul statului pentru mass-media este esențial: „Presa regională este de neînlocuit, ea este cea mai aproape de oameni. Presa regională poate depista problemele cu care se confruntă cetățenii în localități și cu cât mai mult acestea vor fi abordate de jurnaliști, cu atât acestea au mai multe șanse să fie rezolvate”.

 

Unul dintre cele mai discutate subiecte din cadrul vizitei a fost viitorul presei tipărite. Atât jurnaliștii din Moldova, cât și cei din Lituania consideră că oamenii au nevoie încă de presa scrisă, aceasta este încă o chestiune de tradiție și prestigiu, însă publicațiile periodice trebuie să pună accent deosebit pe calitatea conținutului jurnalistic. Vytenis Neverdauskas, redactor-șef al unui ziar specializat pe agricultură „Ūkininko patarėjas”, a remarcat că interesul pentru ziare este tot mai scăzut, în timp ce utilizatorii online sunt de 10 ori mai mulți: „Noi încurajăm cititorii actuali ai ziarului să ne susțină și pe site. Trebuie să asigurăm o calitate înaltă a materialelor și surse unice care nu se regăsesc în materialele altor redacții, să obținem încrederea publicului, astfel treptat vom putea implementa sistemul de conținut plătit”. 

 

Jurnaliștii din Moldova au menționat că problemele ziarelor tipărite în Lituania, pe alocuri sunt similare cu cele ale ziarelor din Republica Moldova: insuficiența resurselor umane, tarifele mari pentru distribuție. „Cu toate acestea ziarele rămân a fi o sursă de emoții pozitive pentru oamenii de vârsta a doua sau a treia, pe când tinerii preferă online-ul, care e mai mult gratuit. De mai multă vreme în redacția „Est-Curier” planează ideea unui supliment cultural și în urma vizitei în Lituania sperăm să concepem un asemenea supliment, sub formă de magazin, cu costuri moderate pentru publicare, pe care îl vedem ca pe un mod de a atrage mai mulți abonați, publicitate și o modalitate de a ne răsplăti cititorul pentru fidelitate”, a precizat Svetlana Cernov, reporteră la ziarul Est-Curier, Criuleni. 

 

Milena Onisim, reporteră la Ziarul de Gardă, spune că cel mai mult a impresionat-o felul în care publicațiile periodice tipărite din Lituania luptă pentru a supraviețui și tehnicile la care recurg pentru a exista cât mai mult pe piață: „Spre exemplu, în cadrul unei întrevederi, directorul unui ziar regional ne-a comunicat că nu toate produsele instituției sunt distribuite pe rețelele de socializare, iar de cele mai multe ori articolele exclusive pot fi găsite doar în ziar. Instituțiile media recurg la această practică pentru a dubla sau chiar tripla numărul de perfectare a abonamentelor”.

 

Constantin Grigoriță, freelancer fotograf, a apreciat modul în care este reglementată activitatea instituțiilor media din Lituania: „Fondul de suport pentru presă este distribuit în bază de concurs, se ia în considerare și reputația publicațiilor, iar acele redacții care încalcă normele etice, drepturile de autor sunt penalizate și nu mai au acces la resursele acestui fond de suport”.

 

Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului „Instruiri și transfer de bune practici pentru profesionalizarea mass-media independente”, implementat de Asociaţia Presei Independente şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.