înapoi

Jurnaliști și experți fac schimb de experiență privind promovarea mediatică a egalității și incluziunii sociale

12 Noiembrie 2021

Foto: API


Un grup de 13 jurnaliști și experți ai societății civile din Georgia, Ucraina, Belarus și Moldova au îmbrăcat „ochelarii de gen” și au participat la o instruire pentru traineri în domeniul egalității de gen și incluziunii sociale în media. Programul a fost organizat la Chișinău în perioada 8-10 noiembrie de FOJO Media Institute din Suedia, cu suportul logistic al Asociației Presei Independente (API).

Instruirea a fost ținută de experții media din Belarus, Marina Zagorskaya și Paulyuk Bykowski din Belarus și a avut drept scop schimbul de instrumente inedite care pot fi utilizate în diverse programe de instruire în domeniul egalității de gen și incluziunii sociale în media.

 

La deschiderea trainingului, Veronika Menjoun, reprezentanta FOJO Media Institute, a subliniat că tema asigurării echilibrului de gen, a egalității șanselor, la fel ca și incluziunea socială sunt foarte importante pentru realizarea unui conținut media calitativ, care să corespundă cerințelor și realităților lumii moderne.

 

Agenda a inclus și aspecte ce țin de reflectarea în presă a cazurilor care vizează persoanele supuse violenței și exploatării sexuale, dar și cum pot fi astfel de situații prevenite și rezolvate la locul de muncă, inclusiv în redacții și alte organizații.

 

Psihologa Maria Pasternak, expertă a Alianței Editorilor Independenți Regionali din Rusia (ANRI-Media), a menționat că fiecare instituție trebuie să declare toleranța zero față de cazurile de violență sau exploatare: „Este potrivit ca fiecare organizație să elaboreze și să pună în aplicare, când e cazul, o politică internă privind combaterea violenței și a exploatării sexuale și un mecanism de declarare a situațiilor când o persoană se simte lezată verbal, nonverbal sau fizic”.

 

Participanții la instruire au analizat mai multe cazuri concrete și au venit cu propuneri privind metode și instrumente de evitare a stigmatizării în mass-media pe bază de gen, rasă, vârstă, ocupație, identitate socială și alte criterii.

 

Manon Bokuchava, Asociația Difuzorilor Regionali din Georgia: „Sunt subiecte pe care le reflectăm zilnic și ca jurnaliști suntem obligați să o facem profesionist. Pe exemplul țării mele, Georgia, pot să spun că media are o influență importantă asupra opiniei publice, astfel suntem responsabili în parte și de răspândirea unor stereotipuri, iar acest lucru trebuie schimbat”.

 

Vasilyi Iadcenko, Agenția de știri sociale, comunicare și analiză, Belarus: „Mass-media de orice fel sunt pulsul unei societăți, ele arată cât de dezvoltată este societatea și tot ele formează agenda publică. Iar echilibrul de gen este un subiect care contribuie la dezvoltarea societății, fără de care nu e posibil să trecem la o altă etapă de dezvoltare. În calitate de jurnaliști avem obligația să manifestăm respect față de toți oamenii. Suntem cu toții egali și datorită faptului că abordăm astfel de aspecte, vom putea să creștem nivelul de toleranță”.

 

Amintim că și Asociația Presei Independente (API) a declarat toleranță zero față de abuzul și exploatarea sexuală și promovează respectul necondiționat pentru demnitatea umană, urmând politicile globale ale Organizației Națiunilor Unite (ONU).