înapoi

Granturi pentru producerea podcasturilor la tema „Cum ne salvăm în „marea” de știri false?”

29 Septembrie 2021


Vreți să lucrați cu unul din cele mai actuale formate mediatice într-o creștere rapidă – podcasturile, dar vă lipsesc resursele, modelele și o comunitate puternică? Demult vă gândeați să explicați publicului cum să găsească informații adecvate despre noul coronavirus și, în același timp, să nu se „înece” în „marea” de falsuri, dar nu știți cum s-o faceți mai interesant? Asociația Presei Independente (API) și DW Akademie anunță concursul de idei cu tema „Cum ne salvăm în «marea» de știri false?”. Autorii celor mai creative idei vor primi granturi pentru realizarea ideilor propuse și vor beneficia de asistența experților DW Akademie.

Posturile de radio, publicațiile online și jurnaliști individuali cu statut de persoană juridică din Republica Moldova sunt invitați să prezinte la concurs idei creative de podcasturi pentru a crește alfabetizarea mediatică și reziliența publicului la știri false și propagandă, inclusiv pe tema COVID-19. Proiectul vizează crearea unei platforme de informații care să le permită jurnaliștilor și publicului să discute despre importanța informațiilor obiective ca garanție de supraviețuire în realitățile moderne ale „infodemiei”, dar și să învețe cum să caute, să analizeze și să verifice informațiile.

 

Condițiile participării la concurs

 

Așteptăm cereri de la posturi de radio, portaluri online, precum și de la jurnaliști individuali cu statut de persoană juridică înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova, care trebuie să prezinte idei ale unui ciclui de 4-5 podcasturi la următoarele teme:

 

  • surse credibile și utile de informații ca garanție a rezilienței publicului la știrile false și propaganda;

  • dezmințirea știrilor false pe tema COVID-19 și a vaccinării, sporirea alfabetizării sanitare a populației;

  • instrumente și aplicații disponibile pentru verificarea faptelor.

 

Podcasturile vor fi realizate în limbile rusă sau română, iar solicitantul trebuie să garanteze o acoperire/audiență largă a produselor pe propriile platforme media și, eventual, pe resurse suplimentare.

 

Etapele desfășurării concursului

 

La prima etapă, experții API, ai DW Akademie și ai portalului Stopfals.md vor selecta cele mai interesante idei care răspund obiectivelor proiectului.

 

La etapa a doua, va fi organizată o sesiune de pitching, în cadrul căreia finaliștii își vor prezenta ideile și un buget aproximativ pentru implementarea acestora. Ulterior, experții vor anunța cine sunt cei trei câștigători ai concursului – autorii celor mai creative idei, care vor beneficia de suport financiar și consultanță pentru producerea podcasturilor.

 

Granturile și asistența experților

 

API în cooperare cu DW Akademie va oferi asistență de specialitate chiar la etapa de pregătire a ideii, așa-numitul „pitch”. Astfel, toți jurnaliștii doritorii vor putea participa la două webinare, în cadrul cărora vor învăța totul despre formatele, stilul, tehnologia și creativitatea în producerea podcasturilor, dar și regulile de scriere a unui pitch.

 

Câștigătorii concursului vor beneficia de subvenții pentru producerea și promovarea ciclului de 4-5 podcasturi, propus de ei, inclusiv:

 

- un grant în sumă de 3,000 euro;

 

- două granturi de câte 2,000 euro.

 

Totodată, câștigătorii vor beneficia de consultanță din partea experților DW Akademie și ai Stopfals.md la fiecare etapă a producerii podcasturilor.

 

Depunerea cererilor

 

Pentru a participa la concurs, accesați linkul, completați și trimiteți cererea.

 

Termenul-limită pentru depunerea cererilor: 24 octombrie 2021.