înapoi

Corupția în unele domenii de interes public nu este reflectată suficient în mass-media

30 August 2023

Sesiunea de deschidere a Clubulul de presă. De la stânga la dreapta: Petru Macovei, Cornelia Cozonac, Ion Bunduchi, Corneliu Omelian. Foto: API.


Mass-media de top din Republica Moldova acordă o atenție insuficientă reflectării corupției în unele domenii de interes public. Redacțiile au lacune serioase la planificarea subiectelor despre corupție, îngrijorează numărul mare de materiale preluate față de materialele proprii, iar calitatea materialelor publicate este medie și sub-medie. Acestea sunt câteva din concluziile primului raport de monitorizare, prezentat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul unui Club de presă desfășurat la 30 august 2023 în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).

În perioada iunie-iulie 2023, API a monitorizat 12 instituții mass-media naționale și regionale privind reflectarea corupției în domeniile educație, sănătate, asistență socială și sectorul agroalimentar, dar și în alte domenii de interes public. În baza unei metodologii complexe, bazată pe câteva criterii și indicatori cantitativi și calitativi, au fost evaluare patru posturi de televiziune (Moldova 1, Jurnal TV, GRT TV/Comrat, Elita TV/Rezina), cinci portaluri de știri (Protv.md, Publika.md, TV8.md, Nokta.md/Comrat, Esp.md/Bălți), un post de radio (Radio Moldova) și două ziare regionale (Unghiul/Ungheni și Observatorul de Nord/Soroca). În presa tipărită și on-line a fost monitorizat conținutul integral, la posturile TV ( intervalul de timp 17.00–23.00) și radio (17.00–20.00) principala ediție informativă a zilei și, după caz, programe tematice planificate sau sporadice.

 

Autorul raportului, Ion Bunduchi a remarcat că doar 10 la sută din cele 525 de materiale jurnalistice despre corupție, publicate de cele 12 instituții media în iunie și iulie curent, au vizat domeniile educație, sănătate, asistența socială sau sectorul agroalimentar (58 de subiecte). „Dacă facem un calcul simplu, vedem că platformele monitorizate, în total, au realizat mai puțin de un material pe zi la aceste teme. Asta denotă că vizibilitatea tematicii este foarte mică, iar publicul nu este informat suficient de bine ca să-și facă o părere despre gravitatea acestui fenomen”, a specificat expertul API. Ion Bunduchi a mai adăugat că în baza evaluării calitative a subiectelor (din maximum 40 de puncte posibile) s-a constatat că Jurnal TV – 26 de puncte, Radio Moldova – 25, TV8.md – 24,82, TV Moldova 1 – 23,50, Publika.md – 23,00, ProTV – 22,78, Esp.md – 21,17, Nokta.md – 20,00 au reflectat subiectele de corupție în cele patru domenii destul de bine. În același timp, mediatizarea corupției în aceste domenii este acceptabilă la „Unghiul” – 15,75 și „Observatorul de Nord” – 15,00, iar la Elita TV și TV GRT subiectele de corupție pe teme de educație, sănătate, asistență socială sau în sectorul agroalimentar practic lipsesc în orele de maximă audiență. Raportul include și alți indicatori și date relevante, dar și recomandări pentru fiecare redacție monitorizată.

 

La deschiderea Clubului de presă, Corneliu Omelian, consilier Anticorupție și Implicarea OSC la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), s-a referit la obiectivele și proiectele de consolidare a statului de drept și a mecanismelor anticorupție, pe care le implementează agenția cu suportul donatorilor. Petru Macovei, directorul executiv al API, și Cornelia Cozonac, președinta CIJM, au vorbit despre rolul important al mass-media în reflectarea corupției și formarea percepției publicului față de acest fenomen, dar și despre activitățile de consolidare a jurnalismului de investigație.

 

Reprezentanții instituțiilor mass-media monitorizate au fost invitați la discuții după prezentarea raportului. „Recomandările punctuale, oferite fiecărei instituții media monitorizate, ne vor ajuta să înțelegem ce anume trebuie îmbunătățit și unde trebuie să lucrăm mai mult. Vom discuta în redacție aceste sugestii ca pe viitor să le oferim radioascultătorilor noștri produse media diverse și de calitate bună”, a menționat Cornel Ciobanu, director general adjunct al Companiei Teleradio-Moldova/Radio Moldova. „Cred că perioada monitorizării nu ne-a favorizat, sunt convins că în următoarele rapoarte vom avea rezultate mai bune. Chiar dacă avem puțini jurnaliști în redacție, vom încerca să abordăm corupția în cele patru domenii mai frecvent și mai calitativ. Vom valorifica și oportunitatea de a colabora cu instituțiile media de profil, cum ar fi Ziarul de Gardă, Anticorupție.md și altele”, a spus Victor Cobăsneanu, redactor-șef al ziarului Observatorul de Nord din Soroca.

 

În perioada august-noiembrie 2023, API va elabora și va prezenta public încă două rapoarte de monitorizare.

 

Raportul de monitorizare nr. 1 și metodologia

 

Sumarul raportului în limba engleză

 

Sumarul raportului în limba rusă

 

Înregistrarea video de la Clubul de presă, în cadrul căruia a fost prezentat raportul de monitorizare, poate fi accesată AICI.

 

Pentru detalii contactați-ne la adresa de e-mail: ion.mazur@api.md sau la numărul de telefon: 022/220995 (persoană de contact – Ion Mazur).

 

Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, este cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 

Parteneri ai proiectului în Chișinău sunt Asociația Presei Independente (API) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), care implementează proiectul „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de investigație în Republica Moldova și creșterea capacității acestora de a investiga cazurile de corupție”.