înapoi

Centrul de consultanță și asistență pentru mass-media regionale: circa 100 de consultații în primele trei luni

02 Noiembrie 2020


În august – octombrie 2020, experții Centrului de consultanță și asistență pentru instituțiile mass-media independente regionale, creat de API, au oferit 99 de consultații gratuite pentru diferite categorii de angajați ai redacțiilor de presa scrisă, online, radio și televiziune din regiunile Moldovei.

În cadrul Centrului de consultanță și asistență, reactivat de API din august a.c., activează șase consultanți și consultante în diferite domenii: management media și publicitate, juridic, IT, web design, design print și contabilitate. Orice redacție regională membră a API sau ne-membră, dar care întrunește criteriile minime de independență editorială și integritate profesională (să nu fie afiliate politic, să nu aibă în calitate de fondatori și/sau administratori partide și alte formațiuni politice, instituții sau autorități locale/centrale sau reprezentanți ai acestora, să semneze și să respecte prevederile Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova), poate solicita serviciile Centrului de consultanță și asistență API.

 

În ultimele trei luni, consultanții și consultantele Centrului au oferit 60 de consultații și au organizat ateliere tematice pentru colaboratorii redacțiilor, cu un total de 39 de participanți. Astfel, consultanta în management media și publicitate Irina Ghelbur a desfășurat două ateliere online și a răspuns la solicitările directorilor și ale responsabililor de vânzări din redacții, consultanta în contabilitate Tatiana Prisacar a oferit consultații pentru contabilii instituțiilor media, iar Angela Ivanesi, consultantă în design print, a desfășurat un atelier online și a ajutat redacțiile ziarelor în procesul de machetare și îmbunătățire a ținutei grafice. Pentru ajutor în ce privește funcționalitățile și accesibilitatea paginilor web, redacțiile l-au putut apela pe consultantul în web design Vitalie Harea, juristul-avocat Nicolae Frumosu a răspuns la întrebările de natură juridică, iar consultantul IT Dumitru Cecîrlan a consiliat redacțiile în probleme care țin de mentenanța echipamentului tehnic din dotare și la procurarea echipamentului nou. Pentru a consolida cunoștințele și capacitățile angajaților instituțiilor mass-media independente regionale, în septembrie și octombrie au avut loc ateliere online la temele “Monetizarea în mass-media din R. Moldova”“Strategia de business pentru instituțiile de presă” și “Tendințe și oportunități pentru presa print”.

 

Centrul de consultanță și asistență API va funcționa până în luna iunie 2021, iar colaboratorii redacțiilor regionale sunt îndemnați să apeleze la serviciile experților Centrului prin accesarea aplicației de pe pagina electronică www.api.md.

 

Proiectul “Program de asistență pentru mass-media regionale independente”, este implementat de Asociaţia Presei Independente (API) şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.