înapoi

Celula de comunicare de criză Căușeni - instrument util de comunicare cu cetățenii la nivel local

03 Iunie 2024

Foto: API


Unsprezece reprezentanți ai mass-media, autorităților locale și ai societății civile din Căușeni au creat Celula de comunicare criză (CCC) la nivel local. Aceștia au participat la primele trei sesiuni de instruire la data de 27, 29 și 31 mai 2024 și au făcut cunoștință cu domeniul comunicării și gestionării unei crize în comunitate.

Cu ajutorul expertei internaționale Suzanne Moll și a expertei naționale Sorina Ștefîrță, membrii Celulei de comunicare de criză Căușeni au învățat ce este o criză, cum se poate manifesta aceasta și de ce este importantă identificarea părților vizate într-un conflict. De asemenea, agenda a inclus subiecte despre comunicare, instrumente și platforme de comunicare potrivite pentru diferite categorii de public. Experta internațională Suzanne Moll a evidențiat importanța comunicării în orice context, dar mai ales, în cazul unei crize: „Comunicarea este un real ajutor atunci când informația vine la timp, prin canalele potrivite, iar oamenii se simt în siguranță”.

 

Agenda a mai inclus informații și discuții despre informațiile false care pot provoca zvonuri și tensiuni sociale în comunitate, iar membrii CCC Căușeni trebuie să aibă capacități de a se informa corect și a oferi cetățenilor mesaje verificate. De asemenea, trucuri privind comunicarea publică, relaționarea cu mass-media, limbajul și moduri de comunicare a diferitor mesaje au fost doar câteva din subiectele explicate participanților de Sorina Ștefîrță. „Comunicatul de presă, conferința, interviul, povestea, rețelele de socializare și imaginile sunt instrumente și platforme care vor fi utilizate în cadrul CCC Căușeni pentru a transmite informații utile și de interes public, a crea interes și a chema la acțiune locuitorii din Căușeni”, menționează S. Ștefîrță.

 

Una din membrii CCC Căușeni, Renata Lupăcescu, jurnalistă, Studio-L, a remarcat că Republica Moldova se confruntă în ultima perioadă cu diferite crize, cea pandemică, energetică sau cea a refugiaților, dar și cea de comunicare. „Au existat multe situații, mai ales, la începutul crizelor când autoritățile responsabile au evitat să comunice cu cetățenii, fie din frica de a spune ceva ce ar putea prejudicia gestionarea crizei, fie din nedorința de a-și asuma anumite responsabilități. Astfel, cetățenii s-au pomenit într-un blocaj informațional neștiind unde să apeleze, în cine să creadă și care sunt sursele credibile de la care ar trebui să obțină recomandări și instrucțiuni. O astfel de celulă este mai mult decât necesară în toate regiunile țării, iar autoritățile trebuie să învețe să comunice eficient cu populația, un exercițiu deloc ușor. Sunt sigură că celula de criză creată la Căușeni va avea un impact pozitiv asupra cetățenilor, devenind un instrument util de comunicare în situații de criză”.

 

O altă membră a CCC Căușeni, Liuba Osipov, directoarea Bibliotecii Publice „Ion Ungureanu” din Căușeni, menționează că biblioteca este o instituție interesată să informeze cetățenii și implicarea în CCC Căușeni îi ajută să-și realizeze misiunea: „Produsele informaționale la care vom lucra în cadrul proiectului se vor naște la bibliotecă și vor avea viață lungă, pentru că noi știm să promovăm ideile eficient. Sperăm că vom obține ceva calitativ și cu adevărat util, clar și ușor de aplicat”.

 

În perioada următoare, membrii CCC Căușeni vor participa la alte două instruiri în domeniul comunicării, ulterior, aceștia vor selecta un subiect de interes la nivel local, care va fi abordat în cadrul unui pachet informațional. Acest pachet informațional va include diverse materiale explicative pentru locuitorii mun. Căușeni. Materialele informaționale vor fi distribuite atât la Căușeni, cât și în localitățile învecinate.

 

Această activitate este desfășurată în cadrul proiectului „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate”, implementat în comun de DW Akademie și Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).