înapoi

A fost lansată „Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova”, ediția 2020

24 Noiembrie 2020


În cadrul Forumului Mass-Media 2020 care se desfășoară la 24-25 noiembrie la Chișinău, a fost lansată a doua ediție a „Cărții Negre a risipei banilor publici în Republica Moldova”, în care sunt incluse opt investigații jurnalistice publicate în ultimul an despre irosirea și delapidarea banilor publici, inclusiv din fondurile europene.

Investigațiile incluse în „Cartea Neagră” reflectă cazuri când banii contribuabililor au fost folosiți abuziv prin cheltuieli publice pentru proiecte de proastă calitate care nu ajung să fie duse la bun sfârșit. Este vorba de spitale, grădinițe sau alte edificii de menire socială care n-au ajuns să fie date în exploatare, reparații de drumuri necalitative și abuzurile unor funcționari.

 

Drumurile și construcțiile - principalele domenii pentru schemele de delapidare a banilor publici

 

Viorica Zaharia, redactora „Cărții Negre”: „Cartea arată, ca și în ediția precedentă, că drumurile și construcțiile rămân principalele domenii folosite pentru schemele de delapidare a banilor publici, dar și pentru acțiuni de PR politic care se lasă cu prejudicii mari pentru bugetele publice. Astfel, cel puțin două obiecte – Spitalul de la Vorniceni și Complexul Sportiv de la Rezina – au fost însoțite de acțiuni de PR politic la vremea lansării, dar au rămas fie nefolosite, fie neconstruite până la capăt. Asta în condițiile în care anumite firme au încasat milioane de lei pentru lucrările efectuate. Una dintre anchete pune și problema gestionării post-factum a investițiilor în infrastructură, făcute de donatorii externi ai țării noastre. La Tătărăuca Veche, Soroca, o astfel de investiție în iluminatul stradal este compromisă din cauza neînțelegerilor dintre reprezentanții administrației satului. O altă investigație arată cum banii alocați de Uniunea Europeană pentru modernizarea sediului unei grădinițe din Ungheni și-au „găsit sfârșitul” în Republica Moldova, grădinița rămânând la nivelul de cândva. Iar investigația echipei de la „Ziarul de Gardă” despre cum au fost făcute „drumurile bune” în toată țara va fi, cu siguranță, de interes pentru locuitorii din majoritatea raioanelor, care s-ar putea să recunoască și în localitățile lor maniera specifică și păguboasă de a „construi” drumurile”.

 

Sergiu Boghean, coordonator de proiect pentru R. Moldova al Fundației Friedrich Naumann, spune că această cartea oferă informații veridice despre modul în care sunt folosiți banii publici. „Din păcate, continuăm să avem cazuri când banii pe care îi câștigă cetățenii și companiile din R. Moldova și îi plătesc sub formă de taxe, precum și banii care provin din fonduri europene, sunt tratați în mod necorespunzător. Uneori din neglijență, alteori din incompetență, deseori fiind vorba chiar de posibile cazuri de corupție. Fiecare cetățean merită să fie respectat pentru că plătește taxe și impozite, iar reprezentanții instituțiilor publice sunt responsabili de utilizarea transparentă și eficientă a acestor resurse. „Cartea Neagră” rămâne a fi o invitație către toți factorii interesați de a lucra împreună pentru un stat mai transparent și mai responsabil față de cetățenii săi și resursele acestora”.

 

Prima ediție a Cărții Negre a fost lansată în Republica Moldova de API și Fundația Naumann acum un an, după exemplul colegilor din Bulgaria - „Black Book” fiind cel mai cunoscut proiect regional de investigare a delapidărilor fondurilor oferite de UE. 

 

Cartea este tipărită în limbile română, engleză și rusă, cu un tiraj total de circa 2000 de exemplare și va transmisă organelor de drept și de control, deputaților în Parlament, reprezentanțelor și ambasadelor străine, bibliotecilor din țară, altor instituții și persoane interesate. Doritorii de a obține „Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova” se pot adresa la Asociația Presei Independente (API), telefon 022 210602.

 

Lucrarea a fost publicată de către Biroul Regional pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.