înapoi

„Cartea Neagră a risipei banilor publici” 2021, distribuită în întreaga țară

12 Ianuarie 2022

Foto: API


La mai bine de o lună de la lansarea publicației „Cartea Neagră a risipei banilor publici din Republica Moldova”, ediția 2021, aceasta a fost distribuită în întreaga țară. Cartea a ajuns la deputații din Parlamentul Republicii Moldova, biblioteci, instituții publice și alte persoane interesate.

Peste 1700 de exemplare ale Cărții Negre în limbile română, rusă și engleză au fost distribuite în 44 biblioteci raionale și universitare, 43 de procuraturi raionale, au fost transmise celor 101 deputați în Parlamentul Republicii Moldova, la Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, Autoritatea Națională de Integritate, Curtea de Conturi, Centrul Național Anticorupție, Agenția Achiziții Publice, jurnaliștilor și instituțiilor media din țară. Iar o librărie din capitală distribuie gratuit cartea tuturor doritorilor. Mai mult, redacția Agora.md oferă în dar publicația celor care devin membri abonați AGORA.

 

A treia ediție a Cărții Negre a risipei banilor publici din Republica Moldova a fost lansată în decembrie 2021 și include opt investigații jurnalistice despre irosirea și delapidarea banilor publici, inclusiv din fondurile europene.

 

Publicația include anchete jurnalistice bine documentate care scot la iveală gestionarea ineficientă a banilor publici și a asistenței oferite Republicii Moldova de către partenerii de dezvoltare, inclusiv pe timp de pandemie. Achiziții dubioase în sistemul de sănătate, organizate „cu dedicație” pentru anumite firme, interese pe piața medicamentelor și a dispozitivelor medicale, teste pentru sânge de milioane de lei rămase neutilizate, aparate de ultrasonografie cumpărate din fonduri europene pentru secțiile Covid-19 din Găgăuzia cu supraplată la o firmă creată chiar înainte de achiziție. Jurnaliștii au investigat aceste și alte cazuri care au adus prejudicii majore bugetului public, instituțiilor și cetățenilor.

 

„Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova” este un proiect comun al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și al Asociației Presei Independente (R. Moldova). Prima ediție a Cărții Negre a fost lansată în Republica Moldova în 2019, după exemplul jurnaliștilor de investigație din Bulgaria, „Black Book” fiind cel mai cunoscut proiect regional de investigare a delapidărilor fondurilor oferite de UE. 

 

Doritorii de a obține „Cartea Neagră 2021”, dar și edițiile din anii precedenți, se pot adresa la API (api@api.md, telefon: 022 210602).

 

Lucrarea a fost publicată de către Biroul Regional pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.