înapoi

Elevii interesați de jurnalism au fost instruiți cum să relateze etic despre violența în bază de gen și violența împotriva copiilor

31 Octombrie 2022

Foto: API


În raionul Ungheni, ONG-urile locale desfășoară activități de implicare a tinerilor în soluționarea problemelor comunității. Elevii din clasele superioare, interesați de jurnalism, participă la diferite ateliere, își dezvoltă abilitățile de documentare și scriere a articolelor, realizează materiale și le publică în sursele media regionale. La sfârșitul săptămânii trecute, API în parteneriat cu Asociația Obștească Baștina Frăsînești, a desfășurat în mun. Ungheni o instruire privind reflectarea corectă în media a cazurilor de violență în bază de gen și a violenței împotriva copiilor, la care au participat 15 tineri și tinere din diferite localități ale raionului.

Formatoarea Rodica Corețchi-Mocanu, consultantă în domeniul protecției drepturilor copilului, le-a vorbit participanților despre violența în bază de gen și violența împotriva copiilor, dar și despre cele mai frecvente stereotipuri la aceste teme din societatea noastră. Tinerii au aflat care sunt principiile reflectării etice a subiectelor despre violență în mass-media, de ce este important să fie respectată confidențialitatea datelor cu caracter personal și a altor date care pot conduce la identificarea victimei etc. „Un articol jurnalistic bun despre violența în bază de gen și violența împotriva copiilor trebuie să fie obiectiv, autorul nu trebuie să interpreteze informația, să judece sau să facă presupuneri. La mediatizarea violenței față de copii, primordial este interesul superior al copilului. Sarcina jurnalistului este nu doar să scrie articole, dar și să urmărească cum sunt soluționate problemele descrise și să revină la subiect dacă este nevoie”, a menționat R. Corețchi-Mocanu. Elevii au fost antrenați în exerciții practice, având posibilitatea să-și expună părerea despre anumite afirmații care promovează stereotipurile, stigmatizarea, bullying-ul, alte fenomene negative. 

 

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă, le-a povestit elevilor cum trebuie să funcționeze corect o instituție media independentă, care sunt principiile etice și profesionale de care trebuie să se conducă jurnaliștii, cum pot fi identificate instituțiile media care produc conținut jurnalistic de calitate, dar și cele care dezinformează publicul sau care comit furt de informație. „Ca să facă o știre bună, unui reporter îi ia cel puțin vreo trei ore. Să zicem că a fost un accident rutier în Ungheni și sunt și victime. Reporterul trebuie să discute cu poliția, cu martorii, cu cei implicați în accident, cu medicii etc. Unele media fac în zi zeci de știri. Cum reușesc? Unele preiau știri de la alte media, le adaptează și le prezintă ca proprii, astfel, fură informația. Voi să nu faceți așa”, i-a povățuit A. Radu. Formatoarea i-a implicat pe elevi în exerciții de creativitate și dezvoltare a abilităților jurnalistice, iar cei mai buni și mai activi au primit cadouri promoționale. De asemenea, familia fiecărui participant a primit gratuit câte un abonament la Ziarul de Gardă pentru un an.

 

Elevii au fost foarte activi, au pus multe întrebări și s-au declarat mulțumiți de posibilitatea de a discuta cu formatoarele. Iată câteva opinii.

 

Alina Vacaraș, Todirești: „Datorită acestei instruiri mi-am adus aminte de drepturile și responsabilitățile copilului, dar și cum ar trebui să fie relația lui cu părinții, cum să participe la stabilirea regulilor de comportament în familie, să-și vocifereze părerea, așa ca obligațiunile să nu-i fie impuse doar de părinți. Subiectul despre abuzurile sexuale a fost foarte util, am înțeles cum să ne protejăm în astfel de situații și cum să-i ajutăm și pe alții să le evite. Am aflat despre cum să deosebim site-urile veridice de cele false, cum să identificăm subiecte pentru presă, importante pentru comunitate. Moderatoarele au comunicat cu noi calm, am fost de la egal la egal și ne-au oferit emoții pozitive”.

 

Uliana Samoțchi, Untești: „Am constatat că stereotipurile ne sunt impuse de cei vârstnici, care nu au avut posibilitatea la timpul lor să fie instruiți, să discute cu specialiștii. Informația a fost expusă simplu și ușor de înțeles. Unele informații pe care le-am aflat de la cele două instructoare îmi oferă posibilitatea să înțeleg mult mai bine lucrurile, cred că de sine stătător nu aveam cum să le percep așa de bine”.

 

Instruirea a fost realizată de Asociația Presei Independente (API) în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.