înapoi

Zeci de organizații de fact-checking din lume îi cer companiei YouTube să ia măsuri urgente de contracarare a dezinformării. Printre semnatari e și portalul Stopfals.md

12 Ianuarie 2022

Imagine simbol (Foto: IFCN)


La 12 ianuarie curent, 85 de organizații de fact-checking din peste 40 de țări ale lumii au semnat o scrisoare deschise adresată companiei YouTube, prin care îi reproșează că până acum nu a întreprins măsuri eficiente de prevenire și combatere a dezinformării publicate pe platforma sa, inclusiv în timpul pandemiei. Redacțiile, în mare parte semnatare ale Codului de principii al celei mai mari rețele de verificare a faptelor din lume, International Fact-Checking Network (IFCN), accentuează că dezinformările au cauzat inclusiv pierderi de vieți omenești și îi propun companiei YouTube să contribuie la prezentarea unor informații verificate, nu doar să șteargă anumit conținut dubios. Printre semnatarii scrisorii este și portalul moldovenesc Stopfals.md, semnatar al Codului IFCN.

Au trecut aproape doi ani de la începutul pandemiei de COVID-19. Am văzut în mod repetat cât de distructive pot fi dezinformarea și informarea eronată pentru armonia socială, democrație și sănătatea publică. Prea multe vieți și destine au fost ruinate și prea multe persoane i-au pierdut pe cei dragi din cauza dezinformării. În calitate de rețea internațională de organizații de fact-checking (verificarea informațiilor), monitorizăm modul în care minciunile se răspândesc în mediul online și vedem zilnic că YouTube a devenit unul din principalele instrumente, prin intermediul căruia are loc dezinformarea și informare eronată. Aceasta este o îngrijorare majoră pentru comunitatea noastră globală de fact-checking”, se menționează în scrisoarea expediată de IFCN.

 

Tratamente false împotriva Covid-19 și a cancerului, promovate prin video-uri pe YouTube

 

IFCN a prezentat câteva exemple, când grupuri care neagă existența noului coronavirus sau evită vaccinarea au desfășurat adevărate campanii anti-Covid-19 pe platforma YouTube. Grupuri conspirative s-au dezvoltat și au colaborat la nivel transfrontalier, inclusiv o mișcare internațională care a început în Germania, a ajuns în Spania și s-a răspândit prin America Latină, totul pe YouTube. Între timp, milioane de alți utilizatori vizionau videoclipuri în limba greacă și arabă care îi încurajau să boicoteze campaniile de vaccinare sau să se trateze contra infecției de COVID-19 cu tot felul de tratamente născocite. În afară de COVID-19, videoclipurile de pe YouTube promovează de ani de zile tratamente false împotriva cancerului”.

 

În scrisoare se mai menționează că video-urile cu falsuri sunt postate pe această platformă și în campaniile electorale: În Taiwan, ultimele alegeri au fost marcate de acuzații nefondate de fraudă. La începutul acestui an, întreaga lume a asistat la consecințele dezinformării atunci când o mulțime violentă a atacat Capitolul din SUA. Timp de câteva zile, videoclipurile de pe YouTube care susțineau acuzațiile de „fraudă” în alegerile prezidențiale din SUA au fost vizualizate de peste 33 de milioane de ori.

 

Redacțiile semnatare propun ca pe YouTube să fie publicate și dezmințiri ale falsurilor

 

În acest context, redacțiile semnatare îi cer companiei YouTube să implementeze câteva soluții împotriva dezinformării. Astfel, una din propuneri este ca YouTube să-și publice propria politică de moderare a dezinformării și a informațiilor eronate, inclusiv cu utilizarea inteligenței artificiale. De asemenea, compania ar trebui să ofere publicului și dezmințiri ale unor falsuri: Acest lucru poate veni doar dintr-o colaborare bine structurată, prin asumarea responsabilității și investiții în eforturile independente de verificare a informațiilor la nivel mondial”.

 

Totodată, redacțiile de fact-checking din lume propun că viitoarele măsuri de contracarare a dezinformării pe care le va lua YouTube să fie disponibile și în alte limbi. Semnatarii solicită extinderea eforturilor curente și viitoare împotriva dezinformării și informării eronate în alte limbi decât limba engleză și furnizarea de date specifice țărilor și limbilor, precum și servicii de transcriere care funcționează în orice limbă”. Rețeaua IFCN și-a manifestat disponibilitatea de a identifica, împreună cu reprezentanții companiei YouTube, cele mai eficiente soluții de contracarare a dezinformării.

 

Printre semnatarii scrisorii adresate companiei YouTube este și portalul Stopfals.md, gestionat de Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova, dar și redacții de fact-checking din țările vecine: Factual.ro (România) Stopfake.org și VoxUkraine.org din Ucraina.

 

Varianta scrisorii în limba română poate fi găsită aici.

 

Lilia  Zaharia

Stopfals.md