înapoi

Raport privind atacurile asupra jurnaliștilor în anul 2023: prevalează amenințările online

03 Iulie 2024


 

Fundația internațională „Justice for Journalists” („Justiție pentru jurnaliști”) cu sediul la Londra, Marea Britanie, a publicat Raportul privind atacurile asupra colaboratorilor mass-media din Republica Moldova în anul 2023. Raportul a fost elaborat cu suportul Asociației Presei Independente (API) care este partenerul Fundației în R. Moldova. Rapoarte de monitorizare a atacurilor asupra jurnaliștilor din mai multe țări din fostul spațiu sovietic sunt publicate începând cu anul 2017.

 

Conform datelor raportului, în 2023 în Republica Moldova au fost identificate 43 de cazuri de atac/amenințare în adresa profesioniștilor din domeniul mass-media, cu 13 atacuri mai puțin decât în anul precedent. În ultimii trei ani în Moldova se înregistrează o descreștere a numărului atacurilor asupra jurnaliștilor, în 2021 fiind documentate 68 de cazuri (la fel ca în 2020), iar în 2022 – 56 de atacuri. 

Datele au fost colectate prin monitorizarea declarațiilor despre atacuri și amenințări din surse deschise în limbile română, rusă și engleză. Sunt analizate atacurile fizice și amenințările pentru viață, libertate și sănătate; atacurile și amenințările de natură non-fizică și/sau cibernetice; atacurile cu aplicarea unor mecanisme juridice și/sau economice.

 

Autorii raportului au constatat că:

  • Majoritatea absolută a atacurilor împotriva colaboratorilor mass-media din R. Moldova în anul 2023 au fost atacuri și amenințări non-fizice și/sau în spațiul cibernetic (33 sau 77% din total), inclusiv: intimidarea, presiunea, amenințările cu violență și moarte, discreditarea, atacurile cibernetice și de tip DDoS împotriva platformelor media etc. Din anul 2017, acest tip de atacuri rămân a fi principala metodă de presiune asupra profesioniștilor media din Moldova.

  • Au fost semnalate 3 atacuri fizice și amenințări directe la viața, libertatea și sănătatea jurnaliștilor și 7 cazuri când instituțiile mediatice au fost atacate prin folosirea mecanismelor legale şi/sau economice.

  • Cele mai multe atacuri (16 cazuri sau peste 37% din total) au venit din partea unor persoane necunoscute, în principal fiind vorba de amenințări online de pe profiluri și conturi false. Alte 13 atacuri au fost inițiate de activiști politici și participanții la protestele antiguvernamentale, organizate de grupurile politice afiliate lui Ilan Șor, inclusiv cele trei cazuri când jurnaliștii au fost agresați fizic.

  • În 8 cazuri, jurnaliștii au fost intimidați de către reprezentanți ai autorităților locale și regionale, o situație îngrijorătoare în acest sens înregistrându-se în autonomia găgăuză.

  • Numărul atacurilor asupra lucrătorilor media şi redacţiilor prin folosirea mecanismelor legale şi/sau economice a scăzut puțin în comparație cu anul 2022 (de la 10 la 7 incidente de acest fel) și vizează, în principal, procesele civile, pornite de persoane despre care jurnaliștii au relatat în contextul unor acuzații de corupție și/sau în investigații jurnalistice.

  • În 2023, mai mulți jurnaliști și președinta Consiliului Audiovizualului au fost declarați persoane indezirabile în Federația Rusă, iar unei jurnaliste i-a fost interzis accesul în regiunea transnistreană care nu se află sub controlul autorităților constituționale.

 

În anul 2023, au fost atacați sau amenințați colaboratori ai 19 instituții și organizații media din R. Moldova. De cele mai multe ori, ținta atacurilor au fost colaboratori ai portalului Nokta.md din Comrat și ai postului TV8/Tv8.md; ai publicației de investigații Ziarul de Gardă și ai trustului media Jurnal. Au mai semnalat atacuri portalurile Newsmaker.md, Centrul de Investigații Jurnalistice/Anticoruptie.md, Zonadesecuritate.md, Ialovenionline.md (Ialoveni), proiectul media CU SENS, Tuk.md (Taraclia), Nordnews.md (Bălți), postul de radio Europa Liberă, Elita TV (Rezina) și alte instituții media.

De menționat că unele atacuri și amenințări nu sunt semnalate public și nu sunt reflectate în mass-media, deoarece mulți jurnaliști consideră că atacurile cibernetice și amenințările non-fizice sunt o parte inevitabilă a activității lor profesionale zilnice și, prin urmare, nu le raportează.

 

RAPORTUL PRIVIND ATACURILE ASUPRA COLABORATORILOR MASS-MEDIA DIN R. MOLDOVA ÎN ANULUI 2023: ENG, RO.

Vedeți și:

Rapoartele privind atacurile asupra jurnaliștilor și altor colaboratorilor media: 2017-2019, 2020, 2021, 2022.
 

În imagine: 12 martie 2023. Unul dintre participanții la protestul antiguvernamental, organizat de Ilan Șor, o intimidează și o insultă pe jurnalista Viorica Tătaru.
Foto de Viorica Tataru