înapoi

ONG-urile de media condamnă comportamentul agresiv al participanților la protestul organizat de Partidul Șor, îndreptat împotriva jurnaliștilor

25 Octombrie 2022

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă comportamentul ilegal al mai multor participanți la protestul organizat de Partidul Șor, care au agresat fizic și verbal cel puțin trei jurnaliști care își exercitau misiunea de informare a cetățenilor asupra evenimentelor de interes public. Organizațiile semnatare solicită organelor de drept să sancționeze agresorii.

 

În timpului reflectării protestului din data de 23 octombrie, reportera postului de televiziune TV8 Viorica Tataru, jurnalistul Andrei Captarenco, precum și cameramanul Centrului de Investigații Jurnalistice, Marin Bogonovschi, au devenit ținta intimidărilor, acostărilor jignitoare și insultelor din partea unor participanți la miting. Comportamentul inadecvat al protestatarilor s-a manifestat prin hărțuire verbală și fizică, injurii și amenințări la adresa reprezentanților presei.

 

Organizațiile semnatare condamnă un astfel de comportament inacceptabil, subliniind că acțiunile participanților la miting constituie o încălcare a dreptului la integritatea corporală a persoanei, a libertății individuale și siguranței acesteia, precum și o ingerință adusă drepturilor speciale garantate jurnaliștilor. Reamintim că acestea nu sunt singurele cazuri când participanții la protestele organizate de Partidul Șor sfidează normele de drept, atacând jurnaliștii.

 

Menționăm că, potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală. Totodată, subliniem că amenințarea cu vătămarea integrității corporale sau a sănătății, injuria, precum și acostarea jignitoare în locuri publice a persoanei constituie fapte incriminate de legislație.

 

Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile ilegale ale făptașilor, îndreptate împotriva presei, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări.

 

Cerem organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a agresorilor.

 

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Electronice

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Asociaţia Presei Independente

Centrul  „Acces-Info”

Centrul de Investigații Jurnalistice

Comitetul pentru Libertatea Presei 

RISE Moldova