înapoi

ONG-urile de media condamnă atacurile repetate asupra presei la care recurge primarul Capitalei, Ion Ceban

22 Februarie 2024

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă comportamentul inadecvat al primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a atacat și intimidat din nou presa, lansând acuzații nefondate la adresa unor jurnaliști.

 

Astfel, în cadrul conferinței de presă care a avut loc pe data de 21 februarie curent, edilul a evitat să răspundă la întrebările reporterului Ștefan Bejan de la TV8, acuzând instituția de presă că este „portavocea și pampersul” partidului de guvernare, PAS. De asemenea, Ion Ceban numește TV8 „televiziune manipulatorie”, cu „ochelari de cal galbeni”.

 

Cu o zi înainte, pe 20 februarie, după ce a invitat presa la un eveniment de inaugurare a unui bloc al unei grădinițe, într-o postare pe Facebook, Ion Ceban a scris că „Presa Galbenă îndobitocește populația cu știri despre pamperșii guvernării eșuate PAS”.

 

Nu este pentru prima dată când primarul Capitalei a manifestat un comportament neadecvat și intimidant în raport cu presa. Anterior, ONG-urile de media au semnalat de mai multe ori situații în care Ion Ceban a atacat și acuzat nejustificat presa.

 

Condamnăm și dezaprobăm repetat comportamentul ostil al lui Ion Ceban în raport cu presa. Îi solicităm insistent să renunțe la astfel de practici condamnabile.

 

Reamintim că Legea cu privire la libertatea de exprimare prevede expres că orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare și că mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice în probleme de interes public.

 

Cerem primarului Ion Ceban să adopte un comportament adecvat și să evite manifestarea oricăror forme de intoleranță față de presă.

 

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Independente

Asociația Media Guard

Centrul de Investigații Jurnalistice

Centrul  „Acces-Info”

Asociația Presei Electronice

Comitetul pentru Libertatea Presei

RISE Moldova

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic