înapoi

ONG-urile de media condamnă acțiunile ilegale ale participanților la „Marșul Victoriei”, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și solicită organelor de drept să sancționeze agresorii

10 Mai 2024

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă comportamentul ilegal al mai multor participanți la evenimentul numit „Marșul Victoriei”, care au agresat fizic și verbal cel puțin două jurnaliste care își exercitau misiunea de informare a cetățenilor asupra evenimentelor de interes public. Organizațiile semnatare solicită organelor de drept să sancționeze agresorii.

 

În timpului reflectării evenimentului, o jurnalistă de la portalul Jurnal.md, Nadejda Roșcovanu, precum și o reporteră a postului de televiziune TV8, Viorica Tataru, au devenit ținta intimidărilor, acostărilor jignitoare și insultelor din partea unor participanți la „Marșul Victoriei”. Mai exact, comportamentul inadecvat al acestora s-a manifestat prin hărțuire verbalăînjurături și agresiune fizică („Bine îți face [n.a. că te lovește]. Trebuie de ucis pe tine” – mesaj adresat fotoreporterei Nadejda Roșcovanu de către unul dintre participanții la manifestație).

 

Organizațiile semnatare condamnă un astfel de comportament sfidător, subliniind că acțiunile participanților la manifestație constituie o încălcare a dreptului la integritatea corporală a persoanei, a libertății individuale și siguranței acesteia, precum și o ingerință adusă drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.

 

Menționăm că, potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală. Totodată, subliniem că amenințarea cu vătămarea integrității corporale sau a sănătății, injuria, precum și acostarea jignitoare în locuri publice a persoanei constituie fapte incriminate de legislație.

 

Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile ilegale ale făptașilor, îndreptate împotriva presei, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări.

 

Cerem organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a agresorilor.

 

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Media Guard  

Asociația Presei Electronice 

Asociația Presei Independente 

Centrul „Acces-Info”

Centrul de Investigații Jurnalistice