înapoi
ONG-urile de media condamnă abuzurile autorităților autoproclamate de la Tiraspol în raport cu presa și solicită eliberarea imediată a jurnaliștilor postului de televiziune Studio-L
15 Noiembrie 2024
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă perpetuarea practicilor abuzive și ilegale din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii și cer autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure eliberarea imediată a reporterilor postului de televiziune Studio-L.
La 15 noiembrie, în jurul orei 10:20, doi reporteri ai postului TV Studio-L au fost reținuți de către forțele de securitate nerecunoscute de la Tiraspol. Tehnicianul Octavian Lupăcescu și cameramanul Ion Moroz aveau planificată realizarea unei emisiuni în satul Fîrlădeni. Urmând indicațiile navigatorului, aceștia au ales ruta prin satul Gîsca. La trecerea prin postul de control din localitatea respectivă, automobilul lor a fost stopat de mai mulți indivizi care s-au prezentat drept reprezentanți ai „KGB-ului local”. Ulterior, reporterilor li s-a comunicat că vor fi escortați la Bender pentru a li se aplica o amendă. Un ofițer rus s-a urcat în mașina lor, preluând controlul asupra deplasării lor. Potrivit reprezentanților redacției, ultimul contact telefonic cu echipa Studio-L a avut loc la ora 11:15. La momentul publicării declarației starea și locul aflării reporterilor este necunoscut.
Atenționăm autoritățile legitime ale Republicii Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional, atât prin încălcarea libertăților individuale și siguranței persoanelor, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.
Reamintim că art. 25 al Constituției Republicii Moldova garantează inviolabilitatea libertății individuale și a siguranței persoanei, iar în virtutea art. 4 alin. (1) al Legii privind libertatea de exprimare, statul este obligat să garanteze libertatea de exprimare a mass-mediei. Astfel, nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală.
Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.
Cerem autorităților legitime ale Republicii Moldova să intervină imediat pentru eliberarea reporterilor redacției Studio-L, reținuți la Tiraspol, dar și să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege presei.
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Media Guard
Asociația Presei Electronice
Asociaţia Presei Independente
Centrul „Acces-Info”
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
RISE Moldova