înapoi

Concursuri profesionale interne API la a douăzecea ediție. Cine sunt câștigătorii?

19 Iunie 2020

Deși un pic mai târziu decât o face în fiecare an, Asociația Presei Independente (API) a anunțat câștigătorii concursurilor profesionale interne pentru anul 2019. Dacă în fiecare an câștigătorii erau premiați în cadrul unei ceremonii festive, anul acesta câștigătorii au fost anunțați... în regim online. În total, la această ediție a concursului, au fost acordate 18 premii la șapte categorii de concurs.

 

Juriul, constituit din membri ai Consiliului de Administrare al API şi experţi din cadrul și din afara organizaţiei, a desemnat următorii câștigători:

 

La categoria „Cel mai bun reporter din presa națională” care a avut tema drepturile omului, locul întâi l-a ocupat Marina Ciobanu de la „Ziarul de Gardă”. Al doilea an consecutiv, M. Ciobanu câștigă acest concurs, în acest an ea a fost premiată pentru articolele: „Licitații penale la grădinițe: dosar cu amenzi și tergiversări, „Satul în care nu mai există speranţă va alege cu raţiune și „Chișinăul nu miroase (a) bine. „Excursie" la Stația de Epurare. Jurnalista clasată pe locul doi – Aliona Ciurcă, de la „Ziarul de Gardă”, a fost premiată pentru articolele: „Plâng, beau o cană cu apă şi o iau de la capăt”, „Lecții de iubire: cum învață să se înțeleagă reciproc părinții de homosexuali și copiii lor” și „Fără ajutor: sindromul de stres post-traumatic la veteranii conflictului de pe Nistru”. Pe locul trei s-a situat Lilia Curchi de la revista „Natura” cu articolele: „Specialiştii atenţionează: Apa din subteran nu este bună pentru irigare” și „Gunoiul (in)finit”.

 

La categoria „Cel mai bun reporter din presa locală”, primul premiu i-a revenit lui Constantin Hairetdinov de la publicație „SP” din Bălți pentru articolele: В Бельцах пятеро детей живут в ужасных условиях. По закону, забрать их из семьи нельзяТрансгендерная девушка: «Быть ЛГБТ-человеком в Бельцах — самоубийство!» și В Молдове действуют чёрные копатели. Кто они и почему учёные говорят об угрозе историческому наследию. Locul secund a fost ocupat de jurnalista Nelly Uncuță de la aceeași redacție, pentru articolele: «Мне казалось, что это катастрофа». Бельчанка о том, как рождение ребёнка с синдромом Дауна изменило жизнь семьи«Часто на улице сигналят, хлопают, свистят». Темнокожая бельчанка рассказала о своей жизни и реакции окружающих și Игры в назначения-увольнения бельцких руководителей стоили бюджету почти миллион леев. Iar locul trei i-a revenit lui Tudor Iașcenco de la ziarul „Cuvântul” din Rezina, pentru articolele: „Radiografia unei tragedii”, „Plec în ţara unde omul este apreciat şi se bucură de nişte drepturi reale, nu iluzorii ca în R. Moldova” și „Rezina, vizată într-o decizie de condamnare la CtEDO”.

 

La categoria „Cea mai bună investigaţie jurnalistică din presa națională”, toate trei poziții premiante au revenit jurnaliștilor de la „Ziarul de Gardă”. Astfel, pe locul I este Victor Moșneag cu investigația Toți oamenii președintelui, locul II – Anatolie Eșanu cu investigația Culisele achizițiilor de ambulanțe: dosare, neconformități și legături politice, iar locul III - Marina Ciobanu cu investigația: Licitații cu iz penal pe strada executorului „cu nouă vieți”.

 

La categoria „Cea mai bună investigaţie jurnalistică din presa locală”, pe locul I s-a clasat Svetlana Cernov de la ziarul „Est-Curier” din Criuleni pentru investigația Milioane de lei delapidate la Criuleni dintr-un proiect transfrontalier. Raionul riscă acum să restituie, din buget, banii europeni. Locul II i-a revenit lui Tudor Iașcenco de la ziarul „Cuvântul” pentru investigația Un șantier-monstru, tocmai bun pentru fraude de milioane. Iar locul III este ocupat de jurnalista Tatiana Djamanov de la Radio Orhei pentru investigația Boomul drumurilor la Orhei: de la reparații gratuite – la zeci de milioane de lei, absolviți de concurență.

 

La categoria „Cea mai bună fotografie și cel mai bun infografic” premiul pentru cea mai bună fotografie i-a revenit lui Vadim Șterbate, fotoreporter la ziarul „Observatorul de Nord” din Soroca. Iar premiul pentru cel mai bun infografic i-a revenit redacției „Ziarul de Gardă”.

 

Premiul pentru dezvoltarea produselor multimedia a fost oferit portalului Esp.md, iar premiul pentru ținuta lingvistică a ziarelor/site-urilor a fost obținut de publicația „Jurnal de Chișinău”.

 

Premiul pentru dezvoltarea instituției media i-a revenit redacției „Ziarul de Gardă”.

 

La propunerea Consiliului de Administrare al API, premiul special  „Curaj+Demnitate=Reputaţie” i-a fost oferit doamnei Rodica Mahu, fostă redactoră-șefă a ziarului „Jurnal de Chișinău”, publicație care și-a încetat activitatea în decembrie 2019, după 20 de ani de editare.

 

Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Adunării Generale a membrilor API care s-a desfășurat la 19 iunie 2020 în regim on-line.

 

API organizează concursuri anuale interne pentru jurnaliştii şi instituţiile mass-media membre ale organizației din anul 1999.