înapoi

Au fost desemnați câștigătorii concursului „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune”

22 Noiembrie 2022

Asociația Presei Independente (API) a premiat câștigătorii concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială, în cadrul unui side event al Forumului Mass-Media 2022 - „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune”. Concursul a fost organizat de API în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II", componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament", finanțat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

 

Evenimentul de premiere a câștigătorilor concursului a avut loc sub forma Bibliotecii vii, care are drept scop promovarea respectului pentru drepturile omului, demnitatea umană și pentru diversitate în toate formele ei. Pe rafturile Bibliotecii vii în loc de cărți au fost Victoria Boțan, AO Motivație, Olga Guzun, SOS Autism și Elena Sîrbu, Platforma Femeilor Rome „Romni", care și-au împărtășit experiențele de comunicare cu persoane reprezentând diferite categorii sociale. Invitatele Bibliotecii au subliniat că orice grup social sau persoană are dreptul la a-și face auzită vocea în spațiul public și la manifestarea propriei identități. 

 

„Dacă ar fi să adunăm toate grupurile sociale, atunci am obține un număr destul de mare de persoane, care, la fel ca restul, au dreptul la accesul la informații. Consider că presa trebuie să scrie cât mai des și mai complex despre toate grupurile sociale. Uniți prin diversitate - acesta ar trebui să fie principiul fiecăruia dintre noi”, a subliniat Martin Roch, manager program, Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

 

Dialogul Biblioteca vie a inclus și premierea câștigătorilor concursului desfășurat de API în perioada 3 mai - 15 iulie 2022. În urma jurizării celor peste 70 de materiale jurnalistice depuse în concurs au fost desemnați următorii câștigători:

 

Categoria Presă scrisă și online:

 

Polina Cupcea, Oameni și kilometri, pentru materialele „Un tată și un fiu se regăsesc după 20 de ani la vama Palanca” și „Prostituție în pandemie”.

Georgeta Carasiucenco, Moldova.org, pentru articolele „Cum să fii un tată mai bun din pușcărie” și „Cum un angajat al preturii Botanica ar fi ar fi abuzat 3 voluntare”.

 

Categoria Audiovizual:

 

Felicia Crețu, proiectul media Cu SENS, pentru materialele „Judecătorul care a aflat cum e să fii discriminat” și Printre separatiști pentru limba română”.

Aliona Ciurcă, Ziarul de Gardă, pentru articolele „De cealaltă parte a istoriei: Cum s-au format mișcările LGBT din R. Moldova, Ucraina și Germania” și „Nimeni nu vrea să revină acolo”. Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de o recidivă”.

 

Câștigătoarele au fost premiate cu certificate cadou pentru procurarea echipamentelor tehnice necesare activității de jurnalist.

 

La concurs au depus dosarele și redacții ale instituțiilor media (posturi de televiziune și de radio, ziare, reviste și portaluri online) din întreaga țară care au politici editoriale și practici de abordare complexă a subiectelor care vizează grupurile vulnerabile și marginalizate, promovând beneficiile diversității și ale incluziunii. Astfel, deținătoarea trofeului pentru Diversitate și Incluziune 2022 a fost desemnată redacția Cu SENS, pentru materialele „Locuind în țara obstacol” și „Victima care a dat sens suferinței ei”. Redacției i s-a oferit trofeul pentru diversitate și incluziune, care reprezintă o fuziune dintre elementele media și simbolul toleranței. 

 

De asemenea, juriul a decis să ofere o mențiune, pentru perseverență în abordarea complexă și aprofundată a subiectelor care promovează diversitatea și incluziunea socială, jurnalistei Iuliana Volcova, BAS TV.

 

Concursul va continua în următorii ani pentru a încuraja profesioniștii media să abordeze continuu și profesionist subiectele ce țin de toleranță și diversitate în toate formele ei.

 

Această activitate este implementată de Asociația Presei Independente în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II", componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament", finanțat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.