înapoi

Sensibilizarea publicului și dezvoltarea de soluții digitale pentru consolidarea statului de drept și combaterea corupției

Perioada de implementare: decembrie 2022 – martie 2024

 

Finanțator: Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 

Proiectul este implementat de Asociația Presei Independente (API), Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției și SENSMEDIA.

 

Scopul proiectului: Creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor și consolidarea statului de drept, a combaterii corupției și a integrității prin implementarea unor instrumente inovative.

1. Creșterea conștientizării cetățenilor din Republica Moldova cu privire la pericolul corupției pentru dezvoltarea democratică și economică a țării, consolidarea principiului integrității în serviciul public și toleranță zero față de corupție;

 

2. Dezvoltarea unor soluții digitale inovative care vizează creșterea nivelului de conștientizare a cetățenilor prin oferirea unui acces mai ușor și mai convenabil la informații despre fluxul de cheltuieli a banilor publici;

 

3. Îmbunătățirea procesului de planificare și execuție participativă și transparentă a achizițiilor prin implicarea OSC-urilor locale.

1. Producerea și difuzarea unor spoturi și tutoriale video pentru a încuraja cetățenii să se implice în lupta împotriva corupției și să promoveze principiul integrității în serviciul public;

 

2. Producerea și promovarea podcasturilor tematice;

 

3. Publicarea de articole explicative și infografice privind combaterea corupției și promovarea integrității

 

4. Organizarea unor tururi de presă.

  • 12 Ianuarie 2023

    Asociația Presei Independente (API) anunță un concurs deschis pentru selectarea unei companii/persoane fizice specializate în elaborarea producțiilor video pe subiectele integrității și luptei cu corupția, care vor fi promovate în cadrul unei campanii naționale de informare și sensibilizare.

  • 12 Ianuarie 2023

    Asociația Presei Independente (API) anunță un concurs deschis pentru selectarea unei companii sau a unei persoane fizice specializate în elaborarea tutorialelor video pe subiectele integrității și luptei cu corupția, care vor fi promovate în cadrul unei campanii naționale de informare și sensibilizare.

  • 05 Aprilie 2023

    În anul 2022, mai mult de o treime din sesizările înregistrate la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) au parvenit din partea persoanelor fizice. Astfel, anul trecut cetățenii le-au cerut inspectorilor de integritate să verifice eventuale conflicte de interese, nedeclarări de avere și incompatibilități de funcții admise de diferiți subiecți ai declarării, cum ar fi primari, consilieri locali, directori de școală etc. Oamenii sunt încurajați să fie activi și să semnaleze potențiale abateri și ilegalități admise de persoane cu funcții publice, contribuind activ la procesul de guvernare locală.

  • 27 Aprilie 2023

    În Republica Moldova de cinci ani este în vigoare o lege a avertizorilor de integritate care încurajează angajații din sectorul public și privat să dezvăluie practici ilegale și abuzive de la locul de muncă. Chiar dacă actul legislativ este funcțional de câțiva ani, sunt puține cazuri când angajați sau foști angajați dezvăluie eventuale cazuri de corupție, încălcări ale drepturilor fundamentale ale persoanei, ale securității naționale sau alte nereguli care ar afecta interesul public. Experții în domeniul drepturilor omului și anticorupție sunt de părere că eventualii avertizori de integritate încă se tem de frica de răzbunare și nu au încredere în mecanismul existent de protecție.