înapoi

Șapte jurnaliști premiați pentru investigarea cazurilor de corupție și integritate în domeniile educație, sănătate publică, asistență socială și sectorul agroalimentar

29 Martie 2024

Colaj


​Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) au premiat șapte jurnaliști de investigație, câștigători ai unui concurs special pentru membrii rețelei jurnaliștilor de investigație, creată și consolidată pe parcursul anilor 2023-2024. Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul „Forumului Jurnaliștilor de Investigație din Republica Moldova” care s-a desfășurat la Chișinău, pe 27 și 28 martie 2024.

Concursul s-a desfășurat în perioada 1 februarie -20 martie 2024, având scopul  de a încuraja jurnaliștii să investigheze cazuri de corupție şi conflicte de interese în sectoarele de risc sporit: educație, sănătate publică, asistență socială și sectorul agroalimentar.  Profesioniștii media care fac parte din rețeaua jurnaliștilor de investigații au fost încurajați să depună dosare cu anchete reportericești și/sau articole cu elemente de investigație realizate de la începutul anului 2023. Materialele au fost evaluate de un juriu format din cinci experți/-te în jurnalismul de investigație și anticorupție, conform următoarelor criterii: corespunderea standardelor jurnalismului de investigație; complexitatea subiectului/temei investigate și a efortului depus de autor/autori; documentarea și argumentarea afirmațiilor; impactul investigației asupra problemei pe care o abordează; coerența și claritatea expunerii faptelor; respectarea normelor deontologice și a dreptului de autor.

 

În urma evaluării investigațiilor,  membrii juriului  au decis să ofere șapte premii în funcție de calitatea și actualitatea temelor abordate de concurenți. Astfel,  pe locul întâi s-au clasat concomitent doi jurnaliști: Piotr GARCIU (liber profesionist, Comrat) cu investigația „Grâul frățesc. Cine a lăsat regiunea găgăuză fără fondul de rezervă pentru grâu” și  Dorin RUSU (Tvn.md, Bălți) – cu investigația „Interesele stâncoase de la Horodiște”.

 

Juriul a mai decis să ofere trei premii de încurajare pentru Iuliana IGNATIEVA (liberă profesionistă, Basarabeasca) - „Eșecul programului național „Pământ”: cum fermierii luptă de zeci de ani pentru proprietățile lor”,

Mihaela CIBOTARU (Anticoruptie.md), „Cernoziomul moldovenesc, vândut la felie”, Vadim CHEPTANARU (Anticoruptie.md) – „Maternitatea care naște… pierderi: șantaj și epurări de cadre la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.   

 

Alte două jurnaliste de investigație, Elena CELAC (liberă profesionistă, Comrat) și Tatiana GHERȚA (Anticoruptie.md) au intrat în posesia unor premii speciale pentru investigațiile

„În Comrat se construiește ilegal o casă cu multe etaje „de elită” cu asistența consilierilor și a primăriei” și, respectiv, „Al doilea război” al veteranilor conflictului armat de pe Nistru”.

 

Valoarea premiilor oferite câștigătorilor concursului variază între 450 și 1200 de euro. Premiile au fost înmânate la finalul forumului la care au participat jurnaliști de investigație și experți anticorupție din Republica Moldova, România, Ucraina și Kârgâzstan.

 

La festivitatea de premiere, Janine Baudach, directoare de proiect, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei în Republica Moldova, și-a exprimat admirația și respectul pentru curajul și perseverența de care dau dovadă jurnaliștii de investigație din Republica Moldova în elucidarea cazurilor de corupție. Totodată, ea și-a exprimat convingerea că rețeaua de jurnaliști tineri creată și consolidată în cadrul acestui proiectul va deveni un sprijin important la dezvoltarea jurnalismului de investigație din țara noastră, dar și la facilitarea colaborării și schimbului de experiență cu jurnaliștii din alte țări.

 

Pentru detalii contactați-ne la adresa de e-mail: ion.mazur@api.md sau la numerele de telefon: 022/203685, 068 983 983 (persoană de contact – Ion Mazur).

 

Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, este cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Parteneri ai proiectului în Chișinău sunt Asociația Presei Independente (API) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), care implementează proiectul „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de investigație în Republica Moldova și creșterea capacității acestora de a investiga cazurile de corupție”.