înapoi

TRIMEDIA, platformă de dezvoltare și dialog pentru jurnaliști și consumatorii de media

02 Mai 2024

Foto: Constantin Grigoriță


DW Akademie (Germania) și Asociația Presei Independente (API) lansează proiectul „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate” care își propune să consolideze instituțiile mass-media și consumatorii de media să producă informații de calitate și demne de încredere și, prin urmare, să contribuie la rezistența comunităților la dezinformare.

Proiectul a fost prezentat în cadrul unui eveniment public desfășurat la Chișinău la 30 aprilie 2024. La eveniment au participat peste 50 de jurnaliști din media naționale și locale, reprezentanți ai autorităților și ai organizațiilor internaționale interesați de activitățile proiectului.

 

Olena Ponomarenko, directoare de proiecte DW Akademie în Republica Moldova, a subliniat importanța dezvoltării abilităților jurnaliștilor și ale publicului, ceea ce e decisiv pentru realizarea cu succes a activităților propuse: „Proiectul TRIMEDIA va contribui în timp la consolidarea unui ecosistem informațional sigur în Republica Moldova prin împuternicirea în egală măsură a mass-mediei, ca să producă informații de încredere, dar și a oamenilor, care vor deveni consumatori de media responsabili”.

 

Astfel, în perioada mai 2024 - ianuarie 2026, API și DW Akademie vor desfășura o serie de activități de instruire și asistență care își vor concentra atenția asupra mass-media, în calitate de „câine de pază” al schimbărilor democratice, precum și asupra dialogului public deschis dintre consumatorii media, comunitățile locale și mass-media. Susținerea financiară a proiectului este oferită de Uniunea Europeană, precum și de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

 

Una dintre direcțiile de activitate a proiectului va fi un program de siguranță media 3D. Acesta va include instruiri și programe in-house în domeniul siguranței psihologice, digitale și fizice pentru jurnaliști și redacții. Pentru a îmbunătăți în mod viabil securitatea comunității media, redacțiile beneficiare ale proiectului vor primi pachete de securitate, inclusiv de protecție fizică/digitală. De asemenea, proiectul va facilita crearea și funcționarea unei linii fierbinți care va oferi consultanță psihologică pentru jurnaliști.

 

O altă componentă a proiectului se va concentra pe producția și diseminarea mai multor emisiuni TV care vor aborda educația media într-un format creativ, care vor fi realizate în parteneriat cu Compania „Teleradio-Moldova”. În același timp, o serie de benzi desenate la aceeași temă vor fi produse și prezentate în cadrul unor întâlniri cu elevi din diferite regiuni ale țării.

 

Dialogul dintre consumatorii media, comunitățile locale și mass-media va fi instrumentul principal de lucru pentru Celulele de Comunicare de Criză (CCC), care vor fi create la Căușeni și Soroca, pe baza aceluiași format pilotat la Ungheni. Acestea vor combina activități de instruire și networking cu participarea reprezentanților autorităților locale, societății civile și mass-media, pentru a produce materiale informaționale pe teme actuale și importante pentru cetățenii din Căușeni și Soroca.

 

Instituțiile media locale vor putea beneficia și de un program de subgranturi, care va fi anunțat în toamna anului 2024. Cu referire la programul de subgranturi, Petru Macovei, director executiv API, a evidențiat: „Vrem să susținem și să încurajăm mass-media locale să abordeze probleme de interes public, cum ar fi coeziunea socială, respectarea drepturilor omului, situația minorităților sau combaterea corupției. Iată de ce vom oferi câteva granturi mici pentru redacțiile locale să producă conținut la aceste teme. Comunitățile locale trebuie să fie mai bine informate, iar asta va ajuta la creșterea rezilienței noastre ca societate”.

 

Suma maximă a unui subgrant va constitui 6000 de euro, iar concursul va fi anunțat pe site-ul API.md.

 

Proiectul „TRIMEDIA - Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate” este implementat de DW Akademie în parteneriat cu Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).