înapoi

Redirecționează online 2% către API și susține presa independentă

21 Martie 2024


Cei care urmăresc activitatea și apreciază eforturile Asociației Presei Independente (API) de promovare a dezvoltării durabile a jurnalismului de calitate sunt încurajați să redirecționeze către API 2% din impozitul pe venit până la 30 aprilie 2024. Începând cu anul 2024, depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit este posibilă doar on-line.

Actualizare: Serviciul Fiscal de Stat anunță că și în acest an direcționarea a 2% poate fi efectuată la depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit atât în format electronic, cât și pe hârtie.

 

Ce prevede „Legea 2%”?

Mecanismul de desemnare procentuală (numit și mecanismul 2%) este o modalitate indirectă prin care statul susține financiar activitatea organizațiilor necomerciale și a instituțiilor religioase din țară. Statul renunţă la 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice şi le permite acestora să decidă cine va beneficia de această sumă.  

Mecanismul 2% nu este o donație din banii proprii. În cazul în care persoana alege să direcționeze 2% către o organizație, la stat vor ajunge 98% din impozit, iar 2% vor merge la organizația pe care persoana alege să o susțină.

Asociația Presei Independente (API) face parte din cele 1285 de asociații obștești, fundații, instituții private și culte religioase din țara noastră, ce pot beneficia de mecanismul prevăzut în „Legea 2%”.

 

Obține semnătura digitală 

Începând cu anul 2024, depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Formularul CET18) este posibilă doar on-line. Pentru asta este necesar să obțineți semnătura electronică sau mobilă de la unul dintre prestatorii de servicii:

 

- Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică

Semnătura electronică poate fi obținută aici. Ghidul de utilizare a semnăturii electronice poate fi consultat aici. Telefon de contact: 022 820 911, e-mail: semnatura@semnatura.md

 

- Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe

Semnătura digitală poate fi obținută aici. Ghiduri video de utilizare a semnăturii electronice pot fi consultate aici. Telefon de contact: 022 822 222, e-mail: pki@sfs.md

 

- Orange Moldova

Semnătura mobilă poate fi activată prin depunerea unei cereri la unul din magazinele prestatorului, cu buletinul de identitate. Activarea semnăturii mobile este gratuită și se achită doar la utilizare. Prețul standard al unei semnături constituie 3 lei. Informații suplimentare și instrucțiuni de utilizare pot fi găsite aici.

 

- Moldcell

Semnătura mobilă poate fi activată prin formarea codului *222*5#ok de pe telefonul mobil și alegerea unui pachet din cele oferite de prestator. Toată informația aferentă semnăturii mobile poate fi consultată pe pagina web.

De asemenea, puteți accesa un tutorial video despre semnătura digitală și cum ea poate fi utilizată. 

 

Depune online declarația privind impozitul pe venit și direcționează 2% către API 

 

După obținerea semnăturii digitale urmează să vă autentificați prin intermediul site-ului www.sfs.md în Sistemul Informațional Automatizat (SIA) „Cabinetul personal al contribuabilului” pentru a putea prezenta declarațiile fiscale în mod electronic.

Pentru aceasta urmează pașii:

- accesează site-ul www.sfs.md, creează cabinetul personal și completează datele personale;

- accesează categoriile - Servicii persoane fizice/Declarație electronică/Cerere nouă;

- selectează Cerere Precompletată, găsește și completează formularul CET 18;

- la secțiunea a cincea din formular – Desemnarea procentuală (M1), include codul fiscal API: 1010620004936;

- salvează Declarația, semnează și apoi trimite.

În decursul a 24 de ore, SFS va confirma recepționarea declarației.

 

Dacă aveți nevoie de suport privind autentificarea în SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” sau prezentarea declarațiilor fiscale puteți apela Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul de telefon 0 8000 1525 (apel gratuit) sau să vă adresați la Direcția de deservire fiscală.

 

Banii vor fi transferați pe contul API, iar noi vom continua să susținem instituțiile media și jurnaliștii independenți la nivel național și regional/local. 

 

Alege să redirecționezi 2% din impozitul pe venit pentru API, organizație care promovează presa independentă și valorile democratice, oferă asistență comunității jurnalistice și luptă împotriva dezinformării. 

 

API - Pentru o presă profesionistă, neangajată și sustenabilă.