înapoi

InMedia: Resurse de educație media incluzivă disponibile gratuit pentru publicul larg

29 Decembrie 2023


Peste 500 de tineri vulnerabili din medii socio-economice dificile din România, Ungaria și Republica Moldova au participat, prin proiectul InMedia, la activități de educație media care să îi ajute să facă față haosului informațional. Materialele de educație media incluzivă dezvoltate în cadrul proiectului derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de Asociația Turul Madár și Centrul pentru Resurse Civice din România, Fundația Artemisszió din Ungaria și Asociația Presei Independente din Republica Moldova sunt acum disponibile gratuit pentru publicul larg. Resursele publicate în limbile română, engleză și maghiară pot fi accesate pe site-ul proiectului, medialiteracy.ro.

Resurse de educație media incluzivă

 

Pentru a combate dezinformarea și modul în care aceasta instrumentalizează ceea ce ne face diferiți pentru a face rău celor ce sunt vulnerabili, ONG-urile reunite în cadrul InMedia au creat un program incluziv de educație media. Acesta a fost gândit special încât să adreseze nevoile tinerilor din comunitățile vulnerabile și ale lucrătorilor de tineret care sunt implicați în aceste comunități.

 

Astfel, a fost creat un curriculum de educație media incluzivă pentru lucrătorii cu tineret, testat în România, Ungaria și Republica Moldova cu 100 de tineri aflați în situații vulnerabile: tineri din centre de reabilitare sau detenție pentru delincvenții juvenili, din comunitățile rurale cu posibilități socio-economice reduse și cei din comunitățile etnice maghiare. Curriculumul poate fi descărcat de pe medialiteracy.ro și conține atât elemente de teorie necesare pentru a explica conceptele de educație media tinerilor din medii defavorizate, cât și ilustrații și activități interactive. Tot pe site-ul dedicat proiectului sunt disponibile și videoclipuri care explică pe înțelesul tuturor concepte de educație media, precum propaganda, libertatea de exprimare și stereotipurile, cât și quiz-uri  care să testeze cunoștințele prezentate în videoclipuri.

 

25 de activități de educație media pentru peste 500 de tineri din comunități vulnerabile

 

În cadrul proiectului InMedia a avut loc și un eveniment Trainer of Trainers (ToT), ținut în România, cu 25 de participanți din cele trei țări. Aceștia au învățat timp de o săptămână concepte de bază din educație media și despre facilitarea incluzivă, au documentat subiecte din sfera incluziunii și au interacționat cu echipa centrului comunitar „Comunitaria” din Constanța, ce găzduiește programul „Constanța pentru Ucraina” în cadrul unei vizite de studiu coordonate de Centrul pentru Resurse Civice. Evenimentul ToT a fost urmat de 25 de activități de follow-up implementate de participanți și echipele partenerilor și, astfel, peste 500 de tineri din comunități vulnerabile din România, Ungaria și Republica Moldova și-au dezvoltat abilități de educație media pentru a naviga peisajul media.

 

Datorită proiectul InMedia, în Republica Moldova s-au desfășurat pentru prima oară activități de educație media pentru tinerii din penitenciare, după ce Asociația Presei Independente a obținut sprijin din partea Ministerului Justiției, care a facilitat accesul trainerilor în penitenciare. Instruirea inspectorilor de probațiune despre necesitatea educației media incluzive în cadrul evenimentelor de multiplicare a fost de asemenea o noutate pe care a adus-o proiectul.

 

Ghidul metodologic și toolkit-ul pentru pregătirea lucrătorilor de tineret privind predarea incluzivă a educației media sunt, de asemenea, disponibile pe site-ul InMedia.

 

În plus, partenerii InMedia au organizat webinarii de diseminare și evenimente de multiplicare în cele trei țări, prin care au promovat resursele dezvoltate ajungând la mai mult de 1000 de profesioniști din domeniile educației și media, lucrători de tineret și autorități locale.

 

Pentru mai mult informații, contactați Centrul pentru Jurnalism Independent:

Bianca Rus, Manager de proiect, bianca@cji.ro

 

Despre InMedia (Inclusive Media Literacy Curricula for Youth)

Proiectul InMedia a început în mai 2021 și s-a încheiat în octombrie 2023. Proiectul a avut ca scop să aducă educația media mai aproape de tinerii vulnerabili din medii socio-economice dificile din România, Ungaria și Republica Moldova, pentru a-i ajuta să dezvolte acele competențe de educație media care să îi ajute să facă față informării greșite și dezinformării. Proiectul este cofinanțat în cadrul programului Erasmus+ cu numărul 2020-3-RO01-KA205-095147.