înapoi

Șase luni de monitorizare a reflectării corupției în mass-media: evoluții modeste și carențe editoriale care se mențin

20 Decembrie 2023

Colaj API


Instituțiile mass-media au carențe la planificarea și realizarea subiectelor jurnalistice despre corupție în unele domenii de interes public. Numărul materialelor tematice este relativ mic, se publică preponderent știri scurte în detrimentul relatărilor cu elemente de analiză a fenomenului corupției, iar unele instituții media aleg să preia articole de calitate îndoielnică din alte surse. Aceste și alte constatări se conțin în cel de-al treilea raport de monitorizare a mass-media privind reflectarea corupției în unele domenii de interes public, prezentat de API în cadrul unui club de presă. Evenimentul s-a desfășurat la 19 decembrie 2023 și a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).

În perioada octombrie-noiembrie 2023, API a realizat al treilea și ultimul raport de monitorizare privind reflectarea mediatică a corupției în patru domenii de interes prioritar: educație, sănătate, asistență socială și sectorul agroalimentar. În baza unei metodologii complexe, axată pe criterii și indicatori cantitativi și calitativi, au fost evaluate aceleași 13 instituții media ca și în perioada precedentă: cinci posturi de televiziune (Moldova 1, Jurnal TV, GRT TV/Comrat, Elita TV/Rezina și Studio-L/ Căușeni), cinci portaluri de știri (Protv.md, Publika.md/Publika.media, TV8.md, Nokta.md/Comrat, Esp.md/Bălți), un post de radio (Radio Moldova) și două ziare regionale (Unghiul/Ungheni și Observatorul de Nord/Soroca).

 

Datele Raportului #3 (octombrie – noiembrie 2023) arată că, deși numărul materialelor despre corupție în general a crescut cu circa 31% față de perioada anterioară monitorizată (1078 vs 824 de subiecte), numărul materialelor care vizează corupția din educație, sănătate, asistență socială și sectorul agroalimentar s-a redus cu 12,5% (de la 87 la 77). „Acest lucru se poate explica prin faptul că majoritatea instituțiilor mass-media s-au concentrat preponderent pe reflectarea corupției politice în campania electorală pentru alegerile locale, trecând cu vederea alte subiecte din domeniile prioritare pentru oameni”, a precizat Ion Bunduchi, autorul raportului. Raportul arată că cele mai bune rezultate privind reflectarea corupției la cei patru indicatori incluși în metodologie (gen jurnalistic, paternitate, audiență și calitate) le-au înregistrat portalul TV8.md (29,88 de puncte din 40 de puncte posibile, conform metodologiei), postul Jurnal TV (27,20) și ziarul Unghiul (25,00). Comparând datele celor șase luni de monitorizare anterioare (din iunie până în noiembrie inclusiv), expertul a constatat că unele redacții au evoluat la indicatorii cantitativi și calitativi, iar altele, dimpotrivă, au stagnat sau au involuat. Raportul de monitorizare include recomandări generale, dar și sugestii pentru fiecare redacție în parte.

 

La deschiderea Clubului de presă, Janine Baudach, directoare de proiect la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a menționat, între altele, că fenomenul corupției reprezintă o provocare semnificativă pentru societate, afectând diverse sectoare și subminând încrederea cetățenilor în instituțiile publice. De aceea, mass-mediei îi revine un rol central în dezvăluirea corupției, asigurând transparență actului guvernării, pentru ca ulterior cei implicați în acte de corupție să fie trași la răspundere. Petru Macovei, directorul executiv al API, a subliniat că cele trei rapoarte de monitorizare pot fi de mare folos redacțiilor monitorizate, deoarece le oferă o analiză externă nepărtinitoare a politicii editoriale, fiind o radiografie a felului cum sunt mediatizate subiectele de interes public. El a menționat că monitorizarea reflectării corupției s-a încheiat pentru moment, dar corupția există în continuare, iar mass-media trebuie să fie permanent cu ochii pe ea pentru a-și îndeplini misiunea socială. La rândul său, Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, a accentuat importanța instruirii și consolidării capacităților jurnaliștilor de investigație. Ea a  menționat că în prezent CIJM lucrează la consolidarea rețelei de jurnaliști de investigație, oferind suport juridic și financiar pentru autorii investigațiilor despre corupția în domeniile de interes public.

 

În partea a doua a clubului de presă au avut loc discuții cu participanții prezenți în sală, dar și cu care s-au conectat online. „Ne bucură faptul că suntem printre instituțiile media care au evoluat în ceea ce privește reflectarea corupției, dar trebuie să recunoaștem că la noi predomină materialele preluate din alte surse, de aceea avem ce învăța și unde crește”, a menționat Adrian Turețchi, directorul ziarului Unghiul. „Și la noi se observă o anumită îmbunătățire a reflectării corupției. Mai avem încă mult de lucru, deoarece nu reușim cu echipa mică pe care o avem să planificăm și realizăm mai multe materiale tematice, chiar dacă ne dorim acest lucru. În ultima perioadă monitorizată ne-am concentrat efortul și timpul pe reflectarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale, dar pe viitor ne vom strădui să urmăm recomandărilor din raport”, a adăugat Victor Cobăsneanu, redactor-șef la ziarul Observatorul de Nord.

 

Raportul de monitorizare nr. 1

Raportul de monitorizare nr. 2

Raportul de monitorizare nr. 3

 

Pentru detalii contactați-ne la adresa de e-mail: ion.mazur@api.md sau la numărul de telefon: 022/222036 (persoană de contact – Ion Mazur).

 

Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, este cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Parteneri ai proiectului în Chișinău sunt Asociația Presei Independente (API) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), care implementează proiectul „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de investigație în Republica Moldova și creșterea capacității acestora de a investiga cazurile de corupție”.