înapoi

Jurnaliștii pentru toleranță zero față de discriminare în materialele de presă

01 Martie 2023

Foto: API


Mai mulți colaboratori din mass-media naționale și locale din Republica Moldova au participat la un workshop despre identificarea și abordarea subiectelor despre persoane și grupuri vulnerabile, pentru a asigura reflectarea echilibrată a acestora în mass-media. Evenimentul a avut loc pe 23-24 februarie 2023 și a fost organizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”.

În sesiunea de deschidere a evenimentului, Petru Macovei, director executiv API, a făcut o analogie între Codul Deontologic al jurnalistului și Jurământul lui Hippocrate pentru medici: „Jurnaliștii sunt obligați să respecte codul deontologic și să se asigure că drepturile omului sunt protejate. Meseria de jurnalist este una deloc ușoară, care implică o doză mare de responsabilitate”.

 

Prima zi de instruire a fost facilitată de reprezentanții Oficiului ONU pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (OHCHR Moldova), care au desfășurat sesiuni și activități practice menite să ajute jurnaliștii să identifice și diversifice tematicile privind drepturile omului, inclusiv ale persoanelor care fac parte din grupurile vulnerabile. Bea Ferenci, Consilieră Internațională pentru Drepturile Omului, OHCHR Moldova, a moderat o sesiune introductivă în domeniul drepturilor omului și a vorbit despre standardele internaționale cu privire la protecția grupurilor vulnerabile, referindu-se la câteva documente importante, precum Declarația universală a drepturilor omului, dar și alte tratate care pot fi puncte de reper în activitatea jurnaliștilor. Consiliera a evidențiat rolul mass-media pentru informarea corectă și echitabilă a tuturor cetățenilor: „Jurnaliștilor li se creează impresia că atunci când scriu un material, acesta va fi accesibil pentru toate persoanele, dar nu este așa, există foarte mulți oameni cu deficiențe de auz, văz, fără acces la internet etc.”.

 

„Este pentru prima oară când particip la instruiri despre diversitate și incluziune. M-a impresionat când s-a vorbit despre standardele internaționale cu privire la protecția grupurilor vulnerabile. Spre exemplu, nu am știut că statul trebuie să asigure  dreptul cetățenilor la apă potabilă, inclusiv familiilor care nu-și permit să achite pentru acest serviciu”, a menționat unul dintre participanții la instruire, Andrei Bordian, autorul Proiectului media „Rezina în Obiectiv”.

 

Despre cele mai comune stereotipuri și prejudecăți legate de persoanele cu dizabilități și efectele discriminării a vorbit Tatiana Cernomoriț, Ofițeră Națională pentru Drepturile Omului, OHCHR Moldova: „Jurnaliștii trebuie să țină cont de câteva principii generale legate de mediatizarea persoanelor cu dizabilități și să manifeste toleranță zero față de stigmă și discriminare: să folosească un limbaj ce pune pe primul loc persoana și nu dizabilitatea, să evite etichetele, să facă diferențierea dintre diferite tipuri de dizabilități, să solicite acceptul persoanei de a dezvălui dizabilitatea, să evite referirea inutilă la capacitatea fizică și/sau intelectuală a unei persoane sau grup etc.”.

 

De asemenea, experții OHCHR Moldova, Juliana Abramova, Elena Cuijuclu și Dumitru Roman au prezentat instrumente de comunicare și de mediatizare a persoanelor din diferite grupuri sociale, precum persoanele în etate, cele care trăiesc cu HIV, utilizează droguri, se află sub orice formă de detenție sau încarcerare, minoritățile etno-lingvistice și religioase, migranții, refugiații și solicitanții de azil.

 

Tot în prima zi, Olga Manole, coordonatoare, Programul Drepturile Omului, Promo-LEX, a vorbit cu participanții despre reflectarea în mass-media a grupurilor vulnerabile din perspectiva Codului deontologic al jurnalistului și a oferit câteva recomandări pentru jurnaliștii atât din presa scrisă, cât și online, TV și radio: „Este indicat să menționați anumite particularități (etnie, religie, rasă, limbă, vârstă etc.) ale persoanei dacă scopul materialului jurnalistic este prezentarea unui caz sau a unei istorii de succes, care pune în valoare protagonistul/a și combate stereotipuri și prejudecăți despre un anumit grup de persoane”.

 

O altă participantă a programului de instruire, jurnalista Radio Moldova, Olga Mânzat, recunoaște că reflectarea persoanelor marginalizate în mass-media nu este cel mai ușor lucru: „Aceste traininguri sunt utile, deoarece ne ajută să descoperim noi aspecte și perspective de abordare. Uneori, chiar dacă avem intenții bune și dorim să facem un subiect cu persoane cu dizabilități, copii sau minorități etnice, din lipsă de cunoștință facem unele gafe care și mai mult marginalizează aceste persoane”.

 

A doua zi a programului a fost moderată de Victoria Dumbravă, editoră-șefă a portalului Agora.md, care a implicat jurnaliștii în exerciţii individuale și de grup ce ţin de planificarea, documentarea și realizarea subiectelor despre minorități și grupuri social-vulnerabile, astfel încât acestea să fie reflectate echilibrat în materialele de presă. V. Dumbravă a oferit colegilor de breaslă recomandări ce țin de identificarea eroilor (cine sunt și ce așteptări au de la jurnaliști) și diferite moduri de abordare a unei și aceleiași teme.

 

La sfârșitul zilei, participanții au prezentat conceptele unor materiale pe care își propun să le realizeze. Traian Cibotari, reporter TV-Nord, a afirmat că în aceste două zile de instruire a reușit să identifice două teme: „Am înțeles că cele mai încălcate drepturi sunt cele ale persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile și trebuie să fiu atent atunci când le abordez în materialele mele, deoarece mass-media este una dintre principalele surse de răspândire a urii și intoleranței în spațiul public”.

 

Drăgălina Gurduza, reporteră Ziuadeazi.md, a apreciat caracterul practic al instruirii: „La eveniment s-au discutat subiecte sensibile, despre care fiecare jurnalist ar fi bine sa învețe continuu. Într-o manieră interactivă am vorbit despre regulile si metodele de mediatizare a persoanelor și grupurilor vulnerabile, despre care s-a dovedit ca aveam cunoștințe superficiale. După acest workshop, stiu cum ar trebui sa creez materiale ce vizeaza aceste persoane, cu tact si profesionalism”.

 

Această activitate a fost organizată de Asociația Presei Independente în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”, finanțat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.