înapoi

Idei, practici și inspirație pentru produse noi au preluat jurnaliști din Republica Moldova într-o vizită de studiu la București

25 Martie 2022

Grupul de jurnaliști din R. Moldova în redacția Libertatea (Foto: API)


În perioada 14-16 martie 2022, un grup de 15 jurnaliști și jurnaliste din presa regională din Republica Moldova s-au aflat într-o vizită de studiu la București. Programul a inclus o serie de întâlniri cu mai mulți jurnaliști români de la Decât o Revistă (DoR), Dela0.ro, Iasulnostru.ro, de la care jurnaliștii moldoveni au preluat informații și sfaturi utile despre realizarea podcasturilor, dezvoltarea produselor multimedia, vizualizarea datelor și diversificarea surselor de venit pentru instituțiile media. Vizita a fost organizată de Asociația Presei Independente (API), cu suportul Centrului pentru Jurnalism Independent din România.

Programul a început cu o vizită la redacția naționalului Libertatea. Redactorul-șef al publicației, Dan Duca, a vorbit cu jurnaliștii moldoveni despre viitorul presei tipărite, construirea relațiilor cu comunitatea online și activitatea media în condiții de război, dar și despre dezinformare ca armă folosită în război.

 

De asemenea, jurnaliștii au interacționat și cu reprezentanți ai mass-mediei locale din România. Despre experiența de a face un newsletter cu știri locale și care sunt nevoile și interesele cititorilor a povestit Alex Enășescu, editorul newsletter-ului Iasulnostru.ro: „Când scriem știri dintr-o regiune, trebuie să vedem ce contează mai mult pentru oamenii din zona respectivă, să facem și să scriem despre ceea ce alții încă nu au scris și, nu în ultimul rând, să promovăm oamenii care fac orașul sau localitatea mai bună”.

 

„Dacă nu oferim poveștii un context, ea moare”

 

Diana Oncioiu, Dela0.ro, a discutat cu colegii de breaslă din R. Moldova despre povești și contextul principal al acestora. D. Oncioiu a sugerat jurnaliștilor să relateze într-o poveste despre fenomene, nu despre aspecte separate, să descrie tabloul cât mai concret și complet, stabilind un echilibru al faptelor, fără să ajungă la extremități. „Trăim într-o perioadă când absolut toată lumea crede că poate să facă jurnalism, dar să faci blogging, vlogging e una, iar jurnalismul e altceva. Oricine poate spune povești, dar când e vorba de jurnalism, este important ca în istoriile pe care le spunem să acordăm atenție la context, să evidențiem o problemă, astfel să redăm importanță poveștii. Dacă o poveste nu are context, ea nu trezește emoții”.

 

Un alt jurnalist român cu care au comunicat jurnaliștii moldoveni a fost Cristian Lupșa, editor la „Decât o Revistă”. Acesta a recomandat colegilor din R. Moldova să cerceteze, să analizeze ce-și dorește publicul lor, să ofere oamenilor senzația că pot oferi soluții pentru comunitatea lor, să facă eforturi pentru a diversifica sursele de venit, să publice conținut viu și calitativ și să încerce „să-l vândă”.

 

În ultima zi de vizită jurnaliştii s-au mai întâlnit cu Ana Maria Ciobanu, reporteră la „Decât o revistă” și autoare podcasturi. Aceasta le-a povestit jurnaliştilor despre podcasturile realizate, tehnicile de realizare și impactul acestora. „Podcastul e ascultat dacă prezintă un personaj captivant și o poveste. Dacă povestea e bună, o putem înregistra cu orice, fără a avea echipament specializat, putem folosi doar telefonul, de exemplu. Decât să investim în echipament mai bine ne concentrăm pe subiectul podcastului sau investim într-un soft de editare.”

 

Istoria multimedia menține interesul cititorului

 

Edit Gyenge, jurnalistă la Panorama.ro, a venit în faţa colegilor din Republica Moldova, cu sfaturi privind împachetarea atractivă a poveștilor prin folosirea elementelor multimedia, care pot capta atenția publicului. „Povestea poate fi spusă şi altfel, nu doar prin cuvinte, titluri senzaţionale, dar prin elemente precum: grafice, infografice, hărți, poze, video, prin acestea publicul trăieşte povestea”.

 

Jurnaliştii din Moldova au menţionat că sfaturile primite de la colegii din România vor fi utile în activitatea lor. Redactorul-șef al portalului Laf.md, de la Comrat, Petru Garciu, a apreciat deschiderea colegilor din România de a împărtăși din experiența lor: „În această vizită am reușit să aflu cum lucrează colegii mei din România. Am fost interesat să cunosc atât jurnaliști liber profesioniști, dar și cum funcționează redacția Libertatea. De asemenea, m-am inspirat din activitatea fiecărui coleg cu care ne-am întâlnit la București, din experiența lor de scriere a subiectelor sociale, realizare a podcasturilor şi utilizare a elementelor multimedia”.

 

Jurnalista de la postul Bas TV de la Basarabeasca, Iuliana Volcova, spune că este decisă să încerce aplicații multimedia noi, care să-i permită să realizeze materiale mai interesante și atractive: „Am rămas impresionată de istoriile multimedia prezentate de jurnaliștii din România, istorii pe care le-am urmărit ca pe un film. Până acum am realizat diverse subiecte cu elemente multimedia, dar am înțeles că avem încă multe de învățat la acest capitol. Schimbul de experiență de care am beneficiat este binevenit, pentru că suntem în continuă dezvoltare.”

 

Vizita a fost organizată în cadrul proiectului „Presa locală profesionistă – conținut de calitate pentru cetățeni”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.