înapoi

Cele mai bune investigații jurnalistice 2021 - despre judecători corupți și funcționari iresponsabili

07 Decembrie 2021

Foto: API


Autorii celor mai bune investigații jurnalistice din anul 2021 au fost anunțați și premiați de către Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate și Asociația Presei Independente (API), la 7 decembrie, în cadrul evenimentului de lansare a „Cărții Negre a risipei banilor publici din Republica Moldova”, ediția 2021. Și în acest an cele mai bune investigații sunt despre funcționari corupți și despre iresponsabilitatea autorităților care aduce prejudicii majore cetățenilor și instituțiilor statului.

La concurs au fost acceptate investigații jurnalistice bine documentate, în limbile română sau rusă, realizate de jurnaliști sau grupuri de jurnaliști din Republica Moldova de sine stătător sau în parteneriat cu colegi din alte țări, care vizează acte/scheme de corupție, conflicte de interese, trafic de influență sau alte fărădelegi și care au fost publicate pe orice tip de platformă mediatică (ziar, site, TV, radio, blog), în perioada 16 octombrie 2020 – 20 octombrie 2021.

 

La concursul din acest an, la categoria „Investigația jurnalistică a anului 2021 în mass-media națională” locul întâi i-a revenit anchetei Judecătorul lui Șor, autor: Iurie Sanduța, RISE Moldova. Pe locul doi s-a clasat ciclul de investigații „Hoții de păduri” (din patru părți: 1234), semnate de Victor Moșneag de la „Ziarul de Gardă”, iar pe locul trei – investigația Sănătate la gunoi, semnată de Liuba Șevciuc și Felicia Crețu, proiectul media CU SENS.

 

La categoria „Investigația jurnalistică a anului 2021 în mass-media locală/regională” locul întâi nu a fost acordat. Pe locul doi s-a clasat investigația Apa care dăunează sănătății, semnată de Andrei Bordian și Gheorghe Bencheci, proiectul media „Rezina în Obiectiv”. Iar premiul trei a fost acordat autorilor a două investigații: Copii de procuror cu apartamente la Iași. Ce ar fi ascuns de ANI șeful Procuraturii din Drochia, de Nicolae Coșeru, portalul Nordnews.md și „Dosarul răpirilor”: Unicul caz în care a fost condamnat un colaborator al structurilor ilegale de la Tiraspol, semnată de Irina Tabaranu, portalul Zonadesecuritate.md.

 

În calitate de premii, fiecare câștigător al concursului va putea aplica în anul 2022 pentru o bursă a Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate, în valoare de 500 până la 1000 Euro pentru realizarea unei investigații la tema corupției/delapidării banilor publici, inclusiv a alocațiilor financiare din asistența europeană pentru Republica Moldova. De asemenea, autorilor celor mai bune investigații ale anului 2021 le-au fost înmânate certificate care garantează plata unor onorarii pentru transmiterea dreptului de traducere și republicare a investigațiilor câștigătoare.

 

Concursul „Investigațiile jurnalistice ale anului 2021” este la a patra ediție, cele mai bune anchete reportericești fiind premiate și în 20182019 și în 2020. Scopul concursului este stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției și a altor fărădelegi.

 

Concursul este finanțat de Biroul Regional pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.