• 03 Iunie 2024

    Unsprezece reprezentanți ai mass-media, autorităților locale și ai societății civile din Căușeni au creat Celula de comunicare criză (CCC) la nivel local. Aceștia au participat la primele trei sesiuni de instruire la data de 27, 29 și 31 mai 2024 și au făcut cunoștință cu domeniul comunicării și gestionării unei crize în comunitate.

  • 29 Mai 2024

    „Mishto san” – așa s-au salutat cei 24 de participanți de la atelierele despre abordarea responsabilă a subiectelor despre comunitatea romă din perspectiva principiilor jurnalismului de pace. Instruirile s-au desfășurat la Chișinău (17 mai 2024) și Soroca (24 mai 2024). Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”.

  • 20 Martie 2024

    Пятьдесят журналистов/журналисток, специалистов по связям с общественностью, фотографов/фотографинь, гражданских активистов/активисток из разных населенных пунктов страны, в том числе с левобережья Днестра, укрепили свои профессиональные знания и навыки в области правильного освещения гендерно- и конфликтно-чувствительной тематики в рамках цикла из трех тренингов, проведенного «ООН Женщины» и API. Последняя учебная сессия состоялась в период 29 февраля - 1 марта 2024 года в одном из туристических комплексов в Вадул-луй-Водэ.

  • 02 Martie 2024

    50 de jurnaliști/-ste, specialiști/-ste în PR și comunicare publică, fotografi/-e, activiști/-ste civici/-e din diferite localități ale țării, inclusiv din stânga Nistrului, și-au consolidat capacitățile profesionale privind relatarea subiectelor sensibile la gen și conflicte, în cadrul unui ciclu de trei instruiri, desfășurat de UN Women și API. Ultima sesiune de formare a avut loc în zilele de 29 februarie-1 martie 2024 la una din stațiunile de la Vadul lui Vodă.

  • 19 Februarie 2024

    Aproape 500 de angajați din domeniul asistenței sociale din 16 raioane au participat la sesiuni de informare organizate de Asociația Presei Independente (API) în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!. Întâlnirile au avut scopul de a consolida capacitatea specialiștilor în asistență socială de a combate dezinformarea și a-i ajuta pe beneficiarii de servicii sociale să se protejeze de dezinformare.

  • 09 Februarie 2024

    Interesul superior al copilului și de ce acesta trebuie respectat în toate conținuturile jurnalistice a fost subiectul discutat în cadrul programului de instruire „Dileme etice în abordarea subiectelor despre copii”, desfășurat de Asociația Presei Independente (API) la 7-8 februarie, cu participarea a 19 jurnaliști de la mai multe redacții regionale și naționale. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.

  • 31 Ianuarie 2024

    Еще 16 профессионалов и профессионалок СМИ, гражданских активистов и активисток со всей страны, включая левобережье Днестра, укрепили свои знания в области правильного освещения гендерно- и конфликтно-чувствительной тематики. Учебная сессия «Слова, имеющие значение: Стратегии правильного освещения гендерно- и конфликтно-чувствительных тем», также как и тренинг, проведенной в декабре 2023 года, является частью программы «Масс-медиа за Мир и Равенство на обоих берегах Днестра». Учебное мероприятие, организованное «ООН Женщины» и API, состоялось 24-25 января 2024 года в одном из туристических комплексов в Вадул-луй-Водэ.

  • 27 Ianuarie 2024

    Încă 16 profesioniști și profesioniste media, activiste și activiști civici din toată țara, inclusiv din stânga Nistrului, și-au consolidat cunoștințele privind relatarea corectă a subiectelor sensibile la gen și conflicte. Sesiunea de formare „Cuvinte care contează: strategii pentru relatarea corectă a subiectelor sensibile la gen și conflicte”, la fel ca și cea din decembrie 2023, fac parte din programul „Media pentru Pace și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului”. Instruirea desfășurată de UN Women și API a avut loc la 24-25 ianuarie 2024 în una din stațiunile de la Vadul lui Vodă.

  • 20 Decembrie 2023

    Instituțiile mass-media au carențe la planificarea și realizarea subiectelor jurnalistice despre corupție în unele domenii de interes public. Numărul materialelor tematice este relativ mic, se publică preponderent știri scurte în detrimentul relatărilor cu elemente de analiză a fenomenului corupției, iar unele instituții media aleg să preia articole de calitate îndoielnică din alte surse. Aceste și alte constatări se conțin în cel de-al treilea raport de monitorizare a mass-media privind reflectarea corupției în unele domenii de interes public, prezentat de API în cadrul unui club de presă. Evenimentul s-a desfășurat la 19 decembrie 2023 și a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).

  • 16 Decembrie 2023

    20 de profesioniste și profesioniști media, dar și activiste și activiști civici și-au îmbunătățit cunoștințele la prima sesiune de formare „Cuvinte care contează: strategii pentru relatare corectă a subiectelor sensibile la gen și conflicte”, organizată de UN Women și API în zilele de 13 și14 decembrie 2023 la Vadul lui Vodă. Instruirea face parte din programul „Media pentru Pace și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului”, unul din obiectivele căruia este crearea unei platforme de discuții pentru a stimula colaborarea și a genera idei de proiecte comune între profesioniștii de pe ambele maluri ale Nistrului.

  • 01 Noiembrie 2023

    20 de studenți, tineri jurnaliști, juriști, profesori și activiști civici din mai multe localități au participat la un training de o zi în domeniul combaterii dezinformării, verificării faptelor și dezvoltării gândirii critice, care s-a desfășurat în Chișinău, pe 27 octombrie 2023.

  • 31 Iulie 2023

    În perioada martie-iulie 2023, Asociația Presei Independente (API) a organizat instruiri pentru specialiștii în comunicare de la instituțiile publice din regiunile Republicii Moldova la tema comunicării pe teme de interes public pentru combaterea dezinformării. Pe toată perioada au fost instruiți circa 290 de comunicatori și alți funcționari publici din 25 de raioane ale țării, care au învățat tehnici de comunicare cu publicul și de dezmințire a informațiilor care distorsionează realitatea.