back

Cartea Neagră 2022. Plusvaloarea investigațiilor video

17 May 2023

Jurnalistul de investigație Andrei Bordian, unul dintre autorii Cărții Negre 2022. Foto: API


Pe 16 mai 2023, la Chișinău a avut loc prezentarea „Cartea Neagră: investigații jurnalistice în format video”, organizată de Asociația Presei Independente (API) și Biroul pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) în parteneriat cu Bestseller.md. La eveniment au participat autorii investigațiilor, alți jurnaliști și experți media, dar și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Agenției Achiziții Publice, Centrului Național Anticorupție, Curții de Conturi, Procuraturii Anticorupție, Comisiei parlamentare de control a finanțelor publice, Agenției Moldsilva.

„Cartea Neagră a risipei banilor publici” este o culegere de investigații jurnalistice bine documentate la tema utilizării banilor publici și a asistenței internaționale pentru Republica Moldova, editată de patru ani de API cu suportul Fundației Friedrich Naumann. „Pentru ediția 2022 am decis, în premieră, să realizăm câteva investigații și în format video, pentru un impact mai mare al acestora. Astăzi prezentăm primele cinci investigații video, dar vom continua să sprijinim jurnaliștii de investigație să realizeze investigații calitative atât în formă scrisă, cât și filmate”, a menționat directorul executiv API, Petru Macovei.

 

Despre libertatea de exprimare ca o valoare a Fundației Friedrich Naumann a vorbit Sergiu Boghean, coordonator de proiect pentru R. Moldova al Fundației, care a menționat că prin această colaborare cu API, Fundația își dorește să încurajeze jurnaliștii liberi să scrie despre problemele și neregulile din țara lor. Iar Ion Bargan, fondatorul Bestseller.md a adăugat că zilnic, în toate librăriile acestei rețele, „Cartea Neagră” se oferă gratuit: „Vrem ca acest proiect să continuie, pentru ca cetățenii să fie informați și liberi în țara lor”.

 

Autorii investigațiilor în format video au prezentat un rezumat al acestora, au povestit impedimentele în procesul de realizare, impactul și reacțiile ulterioare. „Este mult mai ușor pentru noi să obținem reacții, comentarii în scris, decât video, dar oricum insistăm mereu pe formatul video care este mult mai accesat și de impact. Este o realizare pentru noi atunci când, în urma publicării unei investigații sau participării la o ședință de judecată sau alt proces, lucrurile încep a se mișca cu o mai mare viteză”, a spus Victor Moșneag, redactor-șef „Ziarul de Gardă”.

 

Experții media sunt de părerea că echipele bune de jurnaliști de investigație au contribuit ca în ultimii ani gradul de toleranță a corupției să fie mai mic. „Cetățenii înțeleg mai bine că munca jurnaliștilor este să scrie corect, bine documentat, iar a autorităților să acționeze și să investigheze cazurile semnalate în presă, astfel încât să existe o finalitate, iar persoanele implicate în scheme de corupție să fie sancționate”, a spus Natalia Porubin, membră a Consiliului de Presă.

 

Reprezentanții instituțiilor și autorităților publice prezenți la eveniment au subliniat importanța și valoarea semnificativă a investigațiilor jurnalistice pentru autoritățile angajate în lupta contra corupției. „Multe dintre anchetele noastre au pornit ca urmare a publicării anumitor investigații jurnalistice, iar jurnaliștii practic ne vin în ajutor cu documentarea, care este primul pas în inițierea unei anchete”, a spus Petru Iarmaliuc, procuror la Procuratura Anticorupție.

 

Cele cinci investigații din ciclul „Cartea Neagră în format video” pot fi vizionate aici:

 

Insolvabilitate cu interese în agricultură (autori: Victor Moșneag, Anatolie Eșanu, ZdG);

Grădiniță reparată pe bani publici – proiect politic al Partidului Șor (autoare: Natalia Zăhărescu, ZdG);

Panourile nepăsării (autor: Andrei Bordian, Rezina în obiectiv);

Covid-19 vs autoritățile găgăuze: cum în regiune nu a fost gestionat bugetul pe sănătate în timpul pandemiei (autoare: Anghelina Chirciu, Nokta.md);

Cu 5 hectare mai puțin: păduri transformate în „terenuri agricole” (autori: Victor Moșneag, Anatolie Eșanu, ZdG).

 

Investigațiile video au fost realizate cu suportul Biroului pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.