înapoi

Consolidarea unei rețele de jurnaliști de investigație în Republica Moldova și creșterea capacității acestora de a investiga cazurile de corupție

Perioada de implementare: ianuarie 2023 – decembrie 2023  

 

Finanțator: Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)

 

Proiectul este implementat de Asociația Presei Independente (API), în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM). 

1. Creșterea calității investigațiilor și raportarea cazurilor de corupție prin consolidarea capacităților jurnaliștilor de investigație la nivel național și local și prin punerea la dispoziție a rețelei&expertizei internaționale;

 

2. Elaborarea rapoartelor de investigație privind cazurile de corupție în domenii cu risc sporit, cu accent pe domenii sensibile la corupție, cum ar fi educația, sănătatea publică, asistența socială și sectorul agroalimentar, de interes național și local;

 

3. Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu scopul de a preveni corupția în rândul cetățenilor și de a spori mediatizarea cazurilor de corupție.

Activitățile din proiect implementate de Asociația Presei Independente (API):

 

1. Organizarea unui concurs pentru cele mai bune articole de investigație;

 

2. Monitorizarea mass-media pentru a crește gradul de acoperire a aspectelor privind corupția și integritatea;

 

3. Creșterea gradului de conștientizare a funcționarilor publici privind rolul media în investigarea și descoperirea cazurilor de corupție din instituțiile publice.

  • 04 Iulie 2023

    Vrei să faci jurnalism de investigație de calitate? Vrei să lucrezi în echipă cu jurnaliști de investigație cu experiență din Moldova și din alte țări? Înscrie-te în Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Moldova! Aici vei învăța cum să documentezi scheme de corupție, gestionare frauduloasă a banilor publici, cum să găsești averile ascunse ale demnitarilor. Vei beneficia de oportunități de creștere profesională, training-uri cu cei mai buni experți locali și internaționali, vizite de studii și stagii la redacții cu renume din mai multe țări, mentorat, asistență juridică și susținere financiară pentru realizarea investigațiilor jurnalistice. În cadrul Rețelei vei avea acces la baze de date locale și internaționale.

  • 30 August 2023

    Mass-media de top din Republica Moldova acordă o atenție insuficientă reflectării corupției în unele domenii de interes public. Redacțiile au lacune serioase la planificarea subiectelor despre corupție, îngrijorează numărul mare de materiale preluate față de materialele proprii, iar calitatea materialelor publicate este medie și sub-medie. Acestea sunt câteva din concluziile primului raport de monitorizare, prezentat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul unui Club de presă desfășurat la 30 august 2023 în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).