înapoi

A fost lansat raportul privind atacurile asupra colaboratorilor media din Armenia, Georgia și Moldova în perioada 2017-2019

03 Mai 2020


Londra, 3 mai 2020 - Astăzi, în Ziua Mondială a Libertății Presei, Fundația „Justice for Journalists” a publicat a doua parte a Raportului său privind atacurile asupra colaboratorilor media din spațiul post-sovietic în perioada 2017-1019. Această parte a studiului este dedicată Armeniei, Georgiei și R. Moldova și analizează 694 de atacuri asupra jurnaliștilor profesioniști, jurnaliștilor-cetățeni, bloggerilor și altor lucrători din domeniul mass-media, înregistrate în aceste țări.

 

Este important de menționat că, în această perioadă, în cele trei țări nu a fost înregistrat niciun caz de asasinare a colaboratorilor din domeniul mass-media. Dacă în Armenia cea mai des întâlnită metodă de soluționare a conflictelor cu jurnaliștii sunt procesele judiciare, în Georgia predomină atacurile fizice, iar în Moldova – atacurile non-fizice și/sau în spațiul virtual. Numărul de dosare în instanță împotriva colaboratorilor media din aceste două țări este relativ scăzut.

 

„Pentru o mai bună înțelegere a proceselor pe care le traversează statele post-sovietice, trebuie monitorizată dinamica situației privind libertatea mass-media în țările, popoarele cărora au ales o cale de dezvoltare democratică. Analiza atacurilor asupra lucrătorilor media din Armenia, Georgia și Moldova demonstrează o corelație directă între dezvoltarea instituțiilor publice și siguranța jurnaliștilor”, a declarat Maria Ordzhonikidze, directoarea Fundației „Justice for Journalists” („Justiție pentru Jurnaliști”).

 

Metodologia de analiză, elaborată de Fundație, include trei tipuri principale de atacuri împotriva lucrătorilor media (care sunt divizate, la rândul lor, în subcategorii):

Atacuri fizice și amenințări la viață, libertate și sănătate.

Atacuri și amenințări de natură non-fizică și/sau în spațiul virtual.

Atacuri prin utilizarea mecanismelor legale și/sau economice.

 

În toate cele trei țări, numărul și natura atacurilor împotriva lucrătorilor mass-media sunt corelate cu crizele politice. Astfel, în Armenia în anul 2019, care a fost unul calm din punct de vedere politic, au fost comise doar 6 atacuri fizice împotriva jurnaliștilor, comparativ cu 57 de cazuri în precedenții doi ani. În Georgia, în 2019, în ajunul alegerilor parlamentare din 2020 și pe fondul unei activități politice sporite, numărul atacurilor fizice asupra colaboratorilor media a crescut de 13 ori. În iunie 2019, în Moldova, în timpul confruntărilor politice din țară, au fost atacați 16 colaboratori media care reflectau evenimentele politice și protestele în capitală.

 

După stabilizarea situației politice din Armenia, atacurile împotriva colaboratorilor mass-media s-au mutat din stradă în instanțele de drept – numărul proceselor de judecată împotriva jurnaliștilor și mass-media a crescut de patru ori. Aproape toate procesele s-au referit la insulte și calomnii în media, iar 70% din aceste cazuri au provenit nu de la oficiali guvernamentali, ci de la cetățenii care reprezintă diverse grupuri sociale.

 

În Georgia, toate cele 48 de cazuri de atacuri împotriva mass-media prin utilizarea mecanismelor legale și/sau economice, înregistrate timp de trei ani, au provenit de la oficiali guvernamentali. Scopul acestora a fost, adesea, schimbarea proprietarilor, a managementului și politicilor editoriale ale canalelor de televiziune de opoziție.

 

În Moldova, marea majoritate a atacurilor împotriva colaboratorilor media au avut loc în afara cadrului legal, iar cele mai frecvente metode au fost împiedicarea ilegală a desfășurării activităților jurnalistice; interceptarea convorbirilor telefonice, supravegherea și urmărirea ilegală; hărțuirea, intimidarea, presiunea, amenințările cu violența și moartea, inclusiv în spațiul virtual.

 

„Într-o situație de confruntare politică activă, când conflictele între diferite forțe sociale se rezolvă în stradă, colaboratorii mass-media sunt atacați fizic de poliție și alte structuri guvernamentale. Într-un mediu mai stabil, revin în prim-plan astfel de metode de presiune cum sunt hărțuirea, supravegherea, împiedicarea ilegală a activității jurnaliștilor, inclusiv prin mecanisme economice și juridice”, a adăugat M. Ordzhonikidze.

 

Fundația „Justice for Journalists”, împreună cu partenerii și experții săi, efectuează monitorizarea săptămânală a atacurilor împotriva colaboratorilor media din 12 țări post-sovietice (cu excepția statelor baltice), rezultatele căreia sunt reflectate pe Harta riscurilor media în limbile rusă și engleză. Datele se actualizează și sunt disponibile din 2017 până în prezent.
Fundația „Justice for Journalists” și organizația internațională non-profit Index of Censorship monitorizează înmpreună atacurile și încălcările drepturilor mass-media legate de pandemia coronavirusului. Datele sunt disponibile pe site-ul Index și pe Harta riscurilor media.